Η κυβέρνηση δεν αποκλείει κύκλο πιέσεων

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει κύκλο πιέσεων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμενόμενος ήταν για την ελληνική διπλωματία ο ελιγμός του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ να δημιουργήσει ένα πολιτικό άλλοθι μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Κουμάνοβο, επιρρίπτοντας, έμμεσα αλλά με σαφήνεια, στην Ελλάδα την ευθύνη για την καθήλωση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας του. Στόχος του προέδρου της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν να στρέψει την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και διεθνών οργανισμών στα Σκόπια, ώστε να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, αλλά και για το θέμα της ονομασίας, πιέζοντας την Ελλάδα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο είπε ότι η στασιμότητα όσον αφορά την ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας του προκαλεί «σοβαρή απογοήτευση» στον πληθυσμό και ζήτησε εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα «να άρει τις παρεμποδίσεις» όσον αφορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Ιβάνοφ απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος δήλωσε ότι στη γειτονική μας χώρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία αφορούν τη λειτουργία του κράτους δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εφαρμογή της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας, τον σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας καθώς και το έλλειμμα δημοκρατίας της χώρας.

Η Αθήνα καλεί την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων «στη θεραπεία αυτών των ζητημάτων, επιδεικνύοντας πνεύμα αυτοκριτικής και συναίνεσης, αντί να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους, κατηγορώντας άλλους για το αδιέξοδο της ευρωατλαντικής της προοπτικής, την οποία η Ελλάδα ειλικρινώς και σταθερά υποστηρίζει».

Αποσιώπηση εσωτερικών προβλημάτων

Το γεγονός ότι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ως πρώτη κίνηση μετά τον τερματισμό των αιματηρών επεισοδίων επέλεξε να θέσει την Ελλάδα στο επίκεντρο της κριτικής του αποδίδεται επίσης στην προσπάθεια να αποσιωπηθούν τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και να ασκηθούν πιέσεις στην Αθήνα και για την ονομασία και για την προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί η ΠΓΔΜ. Η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά τη θέση αυτή, επικαλούμενη συνεχείς εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλές συστάσεις διεθνών οργανισμών όχι μόνο για τα εκρηκτικά προβλήματα δημοκρατίας που οφείλονται στην αυταρχική διακυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι, αλλά και για τις διακρίσεις εις βάρος των Αλβανών κατά παράβαση της συμφωνίας της Αχρίδας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα γεγονότα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ίσως να ενισχυθεί, τη στιγμή που το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών τον είχε αποσταθεροποιήσει.

Τέλος, ως προς τα διμερή προβλήματα, εκτιμάται πως η συζήτηση για τα ΜΟΕ με την Ελλάδα είναι στον αέρα, γιατί αν υπήρχε η επιλογή του διαλόγου στα Σκόπια, τότε η στάση απέναντι στην Ελλάδα θα ήταν διαφορετική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή