«Βαβέλ» ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους

«Βαβέλ» ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πληροφορία αργά χθες το απόγευμα ότι το ΥΠΟΙΚ έδωσε εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ να προχωρήσουν σήμερα στην καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ έβαλε τέλος στη διάχυτη φημολογία, που συντηρήθηκε και με δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση εξαρτούσε την καταβολή της δόσης από την απόφαση του χθεσινού Eurogroup. «Εχει σημασία από τη δική μας πλευρά, ανάλογα της απόφασης του Eurogroup, πώς θα κάνουμε τα δικά μας κουμάντα», δήλωσε (Mega) ο κ. Ν. Φίλης.

Ο κ. Γ. Σακελλαρίδης έσπευσε, στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να διαβεβαιώσει ότι «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει πάντοτε τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό και το εσωτερικό», για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση δεν εξαρτά το θέμα της καταβολής της δόσης προς το ΔΝΤ από τις εξελίξεις στο Eurogroup, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να θεωρηθεί και εκβιασμός» προς τους εταίρους. «Η συμφωνία είναι μονόδρομος γιατί η ρήξη είναι πολύ ακριβή και οδυνηρή για όλους», δήλωνε (ΑΝΤ1) ο κ. Δ. Παπαδημούλης, τη στιγμή που ο κ. Τ. Κορωνάκης τόνιζε (ΒΗΜΑ FM) ότι «η κυβέρνηση σε καμιά στιγμή δεν θα ρισκάρει μισθούς και συντάξεις για να πληρώσει δόσεις».

Οι αντιφατικές δημόσιες δηλώσεις για την καταβολή ή μη της δόσης προς το ΔΝΤ αποτυπώνουν εκτενή συζήτηση που έγινε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες στην κυβέρνηση και στο κόμμα και τις δύο βασικές τάσεις που διαμορφώθηκαν. Υπέρ της μη καταβολής δόσης προς το ΔΝΤ στην περίπτωση που δεν διαμορφώνονταν συνθήκες για παροχή ρευστότητας από το Eurogroup φάνηκε να τοποθετούνται οι κ. Π. Λαφαζάνης και τα στελέχη της Αρ. Πλατφόρμας, Ν. Βούτσης και Δ. Στρατούλης, ενώ υπέρ της στρατηγικής πίεσης προς τους εταίρους είχε τοποθετηθεί και ο κ. Γ. Βαρουφάκης. Στον αντίποδα, υπέρ της καταβολής της δόσης, ώστε να μην προκληθούν τετελεσμένα και να καταστεί εφικτός ο στόχος της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας τοποθετήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης. Εκτιμάται, πάντως, ότι η διατήρηση κλίματος αμφιβολίας για τις προθέσεις της κυβέρνησης, την οποία εξυπηρέτησαν οι δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, ήταν επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, ως ένα μέσο πίεσης, μέχρι την τελευταία στιγμή, για να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων. Σε ένα άλλο επίπεδο, η κυβέρνηση συντηρεί ανοιχτή τη συζήτηση για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, γύρω από το οποίο συνεχίζεται η συζήτηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «έχουμε νωπή εντολή, που πήραμε στις εκλογές της 25ης/1».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή