ΗΠΑ: Ευθύνη Ελλάδας και πιστωτών η επίλυση των διαφορών

ΗΠΑ: Ευθύνη Ελλάδας και πιστωτών η επίλυση των διαφορών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ΗΠΑ έχουν συναίσθηση των συνεπειών που θα είχε η μη εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επιβεβαιώνοντας ότι ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα. Τόνισε, ωστόσο, ότι αν και οι ΗΠΑ προσπαθούν να διευκολύνουν την επίτευξη συμφωνίας, σε τελική ανάλυση είναι ευθύνη της Ελλάδας και των πιστωτών της να επιλύσουν τις διαφορές τους.  

Σε ερώτηση αν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι σε επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον ελληνα πρωθυπουργό για τις πληρωμές της Ελλάδας στους πιστωτές της, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ απάντησε ότι είναι ο υπουργός Οικονομικών που συζητά τακτικά με τους ομολόγους του και κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες για αυτό το θέμα. «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ διευκόλυναν και προηγούμενες περιπτώσεις αντίστοιχων οικονομικών δυσκολιών», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, στην αμερικανική κυβέρνηση «γνωρίζουμε προφανώς τις σημαντικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις που έχει η ικανότητα της Ελλάδας να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της και να συνεχίσει να είναι μέρος της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη. Και έχετε δει τον υπουργό Οικονομικών να εμπλέκεται ενεργά με τους ομολόγους του και με μερικούς Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, προσπαθώντας να διευκολύνει αυτού του είδους τις λύσεις».

Αν και επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την Ευρώπη καθώς αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις», πρόσθεσε ότι «τελικά, είναι ευθύνη της Ελλάδας, της Ε.Ε. και των άλλων πολυμερών θεσμών που εμπλέκονται να επιλύσουν αυτές τις διαφορές».

Σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα της «Κ» που δεν έχει διαψευσθεί, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης τηλεφώνησε την περασμένη Κυριακή στον κ. Λου υπονοώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μην πληρώσει τη χθεσινή δόση προς το ΔΝΤ, για να εισπράξει τη δυσπιστία της αμερικανικής πλευράς, που θεώρησε ότι μπλοφάρει. Ωστόσο αυτό δεν μειώνει τον προβληματισμό των ΗΠΑ για τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σε πολλές περιπτώσεις αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μοιραστεί αυτή τους την εκτίμηση με τους Ελληνες συνομιλητές τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή