Προώθηση ΜΟΕ, διερευνητικών με την Αγκυρα

Προώθηση ΜΟΕ, διερευνητικών με την Αγκυρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την επανέναρξη και εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κυρίως για τη θαλάσσια ασφάλεια, αλλά και τη στήριξη της νέας πρωτοβουλίας που εκκολάπτεται για επίλυση του Κυπριακού, αποφάσισαν κατά τη χθεσινή πρώτη τους επίσημη συνάντηση στην Αγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ για «σχέση εμπιστοσύνης» έκαναν λόγο οι δύο πλευρές στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε με πολύ θερμά λόγια τη συζήτηση που είχε με τον κ. Ερντογάν, στον οποίο τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να εργασθούν για να δημιουργήσουν γέφυρες και όχι να εγείρουν ζητήματα που λειτουργούν ως διαχωριστικά τείχη. Ο τελευταίος έθεσε το προσφιλές του θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων της μειονότητας της Θράκης και ο Ελληνας υπουργός απάντησε ότι η ελληνική Πολιτεία τα διασφαλίζει.

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή τους που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, εξέπεμψαν μια αίσθηση αισιοδοξίας, εκφράζοντας την κοινή τους βούληση να συμβάλουν ώστε το Αιγαίο να γίνει θάλασσα «ειρήνης και συνεργασίας». Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για εξαιρετικό κλίμα, φιλική διάθεση και πρόθεση να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα, εξέλιξη, πάντως, που προϋποθέτει μείωση των εντάσεων και τερματισμό των αμφισβητήσεων. Πέραν της έκφρασης προθέσεων, οι πάντες κρίνονται από τις πράξεις τους, και είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε τροπολογία με την οποία καλεί την Αγκυρα να αποσύρει την απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας και να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί δημιουργεί ευκαιρία για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη θέση του για την ανάγκη απόσυρσης των εγγυητριών δυνάμεων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για κοινή πολιτική βούληση επίλυσης του Κυπριακού, εμμένοντας στην υποστήριξη μιας ομοσπονδιακής λύσης δύο ιδρυτικών κρατιδίων (συνιστωσών πολιτειών). Συζητήθηκε, επίσης, το μείζον ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και αποφασίστηκε να αναπτυχθεί διμερής συνεργασία σε επίπεδο υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε στην πρόσκληση του Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία λέγοντας: «Η αίσθηση που έχω αποκομίσει είναι ότι ο κ. Νταβούτογλου και ο κ. Τσίπρας έχουν αυτό που λέμε καλή χημεία. Με μεγάλη χαρά θα έρθει ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία για να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που χρειάζονται προώθηση και κατανόηση». Σήμερα και αύριο οι κ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου θα συμμετάσχουν στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή