Τεστ κυβερνητικών αντοχών η απόφαση για το λιμάνι

Τεστ κυβερνητικών αντοχών η απόφαση για το λιμάνι

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί η προσαρμοστικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση εκείνων που ως αντιπολίτευση καυτηρίαζε και απέρριπτε εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Η απόφαση, χθες, του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμένος της χώρας εξελίσσεται σε τεστ των κυβερνητικών αντοχών, ενόψει των μεγαλύτερων ανατροπών μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών και εφαρμοσμένης πολιτικής, που αναμένεται να επιφέρει η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Αλλωστε, η επανεκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ εντάσσεται στο πλαίσιο των κυβερνητικών υποχωρήσεων, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να καταστεί εφικτή μια συμφωνία. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ουσιαστικά η ιδιωτικοποίηση ο ΟΛΠ προχωράει σχεδόν όπως προβλεπόταν από την προκήρυξη που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, με την προοπτική να εισαχθούν ορισμένες τροποποιήσεις προσεχώς. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δήλωνε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιρρήσεις να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, αλλά επιθυμεί να εξαιρεθεί από την όποια συμφωνία η ακτοπλοΐα και να συμπεριληφθούν προβλέψεις για εργασιακές σχέσεις στα πρότυπα αυτών που ισχύουν στην Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις, τον περασμένο Μάρτιο, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα προχωρήσει είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Την αντίθεσή του στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ είχε διατυπώσει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ενώ για κίνηση ασύμβατη με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει η Αριστερή Πλατφόρμα.

Ανοικτά ζητήματα

Χθες, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για επανεκκίνηση του διαγωνισμού, πηγές κοντά στο υπουργείο Ναυτιλίας άφηναν να εννοηθεί ότι προσβλέπουν σε καθυστέρηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, ενώ διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η όλη διαδικασία, όπως δρομολογείται, είναι ευάλωτη σε προσφυγές, που θα συνεπάγονται σημαντική χρονοτριβή.

Χαρακτηριστικά, ανέφεραν ότι «δεν μπορείς να αλλάζεις τους όρους ενός διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί και να ισχυρίζεσαι ότι πρόκειται για τον ίδιο διαγωνισμό, θα πρέπει κανονικά να γίνει προκήρυξη από την αρχή με τους διαφοροποιημένους όρους, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχεις αντιδράσεις από τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον». Κατά τις ίδιες πηγές, δεν έχει ρυθμιστεί, σε σχέση με τον ΟΛΠ, μία σειρά ζητημάτων, όπως χωροταξικά, περιβαλλοντικά, λειτουργίας του λιμανιού σε σχέση με την πόλη, τα οποία μπορούν να εγείρουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή