Αντιδράσεις εντός Ε.Ε. για πρόσφυγες

Αντιδράσεις εντός Ε.Ε. για πρόσφυγες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Eνωσης προκαλεί η πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή προσφύγων και αιτουμένων άσυλο μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Επιφυλάξεις επί του σχεδίου προτάσεων του αρμοδίου επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, (πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα) διατυπώνει, για τους δικούς της λόγους, και η ελληνική κυβέρνηση.

Το τελικό 16σέλιδο κείμενο της Επιτροπής υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση» είναι μετεξέλιξη του σχεδίου δέκα σημείων που παρουσίασε την 20ή Απριλίου ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό την 23η Απριλίου.

Το σχέδιο 10 σημείων προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ενίσχυση των επιχειρήσεων «Τρίτων» και «Ποσειδών» στη Μεσόγειο, κατάληψη και καταστροφή δουλεμπορικών σκαφών στις ακτές της Λιβύης καθώς και «εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση». Πάντως, το προσχέδιο του τελικού κειμένου που κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και μέρος του δημοσιεύθηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο προβλέπει όχι εθελοντική αλλά υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου της μετεγκατάστασης των αιτουμένων άσυλο. Μάλιστα, γίνεται αναφορά και σε συγκεκριμένα κριτήρια – ρήτρες ανακατανομής των προσφύγων με βάση δημογραφικά, οικονομικά και άλλα κριτήρια των κρατών-μελών.

To ζήτημα προκαλεί αντιδράσεις. Μόλις χθες η Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν κάνει δεκτή οποιαδήποτε νομοθεσία θα επιβάλει υποχρεωτικό σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων, ενώ την περασμένη Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν χαρακτήρισε «τρελή» και «άδικη» την ιδέα για υιοθέτηση συστήματος ανακατανομής. Υπέρ του μέτρου τάσσονται η Γερμανία, η Σουηδία (δέχονται μεγάλο αριθμό αιτημάτων ασύλου) αλλά και χώρες του Νότου, η Ιταλία, η Μάλτα και εν μέρει η Ελλάδα. Σε εξέλιξη παρέμεναν μέχρι αργά χθες διαβουλεύσεις, ενώ πληροφορίες της «Κ» ανέφεραν ότι προωθείται η εξαίρεση της Αγγλίας, της Ιρλανδίας, πιθανόν και της Δανίας από την υποχρέωση εφαρμογής του μέτρου.

Στην Αθήνα, στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε στην «Κ» ότι επιδίωξη της Ελλάδας ήταν το μέτρο να είχε ισχύ σε όλες τις κατηγορίες (μη απελάσιμων) μεταναστών και όχι μόνο στους πρόσφυγες και τους αιτουμένους άσυλο. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι αποτελεί ένα «πρώτο θετικό βήμα». Συζητήσεις, στο μεταξύ, προκαλεί και η πρόταση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης με στόχο την καταστροφή των δουλεμπορικών σκαφών στις ακτές της Τρίπολης. Στόχος του προγράμματος, όπως αυτός περιγράφεται στην «Ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση», είναι το δουλεμπόριο να μετατραπεί σε δραστηριότητα «υψηλού ρίσκου και χαμηλής απόδοσης» αντί για το αντίθετο. Η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων (τη διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων προβλέπεται να έχει η Ιταλία) απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι άγνωστο τι στάση προτίθενται να τηρήσουν «τρίτες» χώρες, όπως η Ρωσία.

Σιγή τηρεί επισήμως η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο αρμόδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ακτές της Λιβύης θα έχουν ως συνέπεια την αύξηση των ροών στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Σημειώνεται, τέλος, ότι η «Ατζέντα» της Επιτροπής προβλέπει τριπλασιασμό της χρηματοδότησης της Frontex στο Αιγαίο με κωδική ονομασία «Ποσειδών», καθώς και διάθεση κονδυλίου ύψους 60 εκατ. ευρώ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών που δημιουργεί η έκρηξη του μεταναστευτικού ρεύματος κυρίως προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή