Russia Insider: Η Μόσχα ανεβάζει τον πήχη στο οικονομικό παιχνίδι για την Ελλάδα

Russia Insider: Η Μόσχα ανεβάζει τον πήχη στο οικονομικό παιχνίδι για την Ελλάδα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική πρόταση προς την Αθήνα να γίνει το έκτο μέλος της τράπεζας BRICS αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της αμοιβαίας προσέγγισης των δύο χωρών επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η ιστοσελίδα Russia Insider, κάνοντας λόγο για στρατηγικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές, σε μια εποχή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.

Αναφερόμενο στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια δημιουργίας σοβαρού ανταγωνισμού στις κυρίαρχες δυνάμεις του διεθνούς δανεισμού, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ δίνει έμφαση στην θετική ανταπόκριση που είχε η πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, η ιστοσελίδα αναφέρεται και στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «εξαιρετικά επείγουσα» κατάσταση στην ελληνική οικονομία, με τον κίνδυνο χρεοκοπίας να είναι ορατός τον επόμενη μήνα.  

Υπό αυτό το πρίσμα, το δημοσίευμα χαρακτηρίζει την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης ως μοχλό πίεσης απέναντι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ τονίζει ότι, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «υπάρχει ήδη έτοιμη βοήθεια προς την Ελλάδα», κάνοντας μάλιστα λόγο για άμεση οικονομική στήριξη από τη Μόσχα μέσω της αγοράς περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου.

«Από τον Απρίλιο Τσίπρας και Πούτιν έχουν σχεδιάσει στρατηγικές συμφωνίες. Αυτή με τις περισσότερες δυνατότητες, ο τουρκικός αγωγός, υπόσχεται θέσεις εργασίας, έσοδα και μια ανάσα ζωής για την ετοιμόρροπη ελληνική οικονομία, που κρατιέται στη ζωή κυρίως από τον τουρισμό», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα και καταλήγει:

«Αν και δεν υπάρχει ακόμη κάτι επίσημο για τις διόδους συνεργασίας των δύο πλευρών, η πρόταση για την αναπτυξιακή τράπεζα BRICS, παρουσιάζεται σήμερα ως η επόμενη καλύτερη πρόταση για την Ελλάδα. Μένει να φανεί πως θα παίξει ο Τσίπρας αυτό το χαρτί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή