Διαπραγματεύσεων συνέχεια σήμερα στις Βρυξέλλες

Διαπραγματεύσεων συνέχεια σήμερα στις Βρυξέλλες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Brussels Group αναμένεται να μεταφερθεί εκ νέου από σήμερα η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εταίρους, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να επιτευχθεί αυτό που η ελληνική πλευρά αναμένει ως «αμοιβαία επωφελή συμφωνία». Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε και πάλι χθες υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε μια συνολική αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων και αξιολόγησε τα βήματα που μπορούν να γίνουν από εδώ και πέρα, ενώ στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο κ. Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες έχοντας λάβει οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθεί, με βάση τα τελευταία δεδομένα. Το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου κινούνται, πλέον, στην κυβέρνηση είναι το τέλος του μήνα, καθώς πηγές τόσο του Μαξίμου όσο και του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι αυτός είναι ο ορίζοντας εξάντλησης και των τελευταίων αποθεμάτων ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κορυφαίος υπουργός, προερχόμενος από τον χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε χθες, την ώρα που ήδη η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, να σχολιάσει στο καφενείο της Βουλής ότι με τον τρόπο που προχωράει η διαπραγμάτευση και υπό τις πιέσεις που ασκούν οι εταίροι, δεν είναι εφικτή μια συμφωνία και, ως εκ τούτου, «θα συνεχίσουμε μόνοι μας». Οι εκτιμήσεις, πάντως, και των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για τα όρια αντοχής της κυβέρνησης όσον αφορά την κάλυψη των υποχρεώσεών της, δεν είναι διαφορετικές από αυτές του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου, καθώς όλοι συμφωνούν ότι τα διαθέσιμα αρκούν για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Στη Ρίγα

Στους σχεδιασμούς της Αθήνας είναι το «ελληνικό ζήτημα» να τεθεί στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λεττονίας στις 21 – 22 Μαΐου, ώστε εκεί με μια πολιτική απόφαση να κλείσουν ενδεχόμενες εκκρεμότητες και έως το τέλος του μήνα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, για να επικυρώσει τη συμφωνία.

Καθώς τα περιθώρια στενεύουν, οι εταίροι έχουν διαμηνύσει ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε ψήφιση μέτρων πριν ανοίξει η διαδικασία παροχής ρευστότητας. Ετσι, στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο συζητήθηκαν οι βασικές παράμετροι του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο, ωστόσο, δεν αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, αλλά θα παραμείνει ανοιχτό, προκειμένου, εφόσον χρειασθεί, να μπορούν να προστεθούν σε αυτό επιπλέον ρυθμίσεις για θέματα επί των οποίων επέρχεται συμφωνία. Οπως ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η προεργασία για την κατάθεση του φορολογικού ν/σ δίνει κι ένα σήμα προς τους συνομιλητές στη διαπραγμάτευση ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει άμεσα, εφόσον αυτό χρειαστεί, στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Χθες, συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, η οποία προχωράει, μετά την προχθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παν. Λαφαζάνης, μιλώντας νωρίτερα χθες στη Βουλή, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει μέτρα αντίθετα με τις προγραμματικές εξαγγελίες. Βεβαίως, εμμέσως παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί συμβιβασμούς. «Παίρνουμε αυτά τα μέτρα, που είναι έκτακτα μέτρα βεβαίως, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση και την πίεση των πιστωτών, και πιστεύουμε ότι θα τα βγάλουμε πέρα, θα πάμε μπροστά και θα δώσουμε διέξοδο στη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή