Ανησυχία Κοτζιά – Μογκερίνι για την ένταση στην ΠΓΔΜ

Ανησυχία Κοτζιά – Μογκερίνι για την ένταση στην ΠΓΔΜ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΑΤΤΑΛΕΙΑ. Την κοινή τους ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ΠΓΔΜ και για τα περιστατικά βίας που έχουν προκαλέσει τριβές με γειτονικά κράτη, συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην Αττάλεια, στο περιθώριο της συνοδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου την Τεταρτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας, οι συμμετέχοντες αποδεχόμενοι τη σχετική πρόσκληση-παρότρυνση του οικοδεσπότη, Τουρκου Υπ Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβουσογλου, τραγούδησαν για την ειρήνη το “We are the World‘. Μάλιστα, πρώτος ανταποκρίθηκε ο Ελληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, και ακολούθησαν οι υπόλοιποι.

Η ένταση στην ΠΓΔΜ, που όπως είναι φυσικό απασχολεί όλα τα γειτονικά κράτη, εξετάσθηκε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ντάνιελ Μιτόβ. Η Σόφια ενίσχυσε τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κρίσης και των τελευταίων βίαιων περιστατικών στο Κουμάνοβο, αλλά και έναντι της διαδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην ΠΓΔΜ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ζητήματα Ενέργειας έναντι και των επιλογών που θα γίνουν το προσεχές διάστημα σχετικά με την κατασκευή αγωγών μεταφοράς αερίου, ενώ συζητήθηκε επίσης η διασυνοριακή διαχείριση των υδάτων του ποταμού Νέστου, η υπερχείλιση του Έβρου και η ανάγκη υιοθέτησης ενός αποτελεσματικότερου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της Βουλγαρίας, αλλά και της Ρουμανίας, να ενταχθούν στον Χώρο Σένγκεν.

Κυπριακό, Ουκρανία

Στη συνάντηση με την κα Μογκερίνι ο Ελληνας Υπ. Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να περιγράψει το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά την επίσκεψή του το προηγούμενο διήμερο στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, και τον ομόλογό του Τσαβούσογλου. Στη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο νέο περιβάλλον που οικοδομείται στην Κύπρο και τη θετική προοπτική που δημιουργεί η επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών.

Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το επερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου θα εξετασθεί η κατάσταση στα Σκόπια, αλλα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, το οποίο θα ασχοληθεί και με θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Η συζήτηση, είπε ο κ. Κοτζιάς, "αφορούσε ορισμένες πρωτοβουλίες που παίρνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προετοιμάζει για του χρόνου με την κα Μογκερίνι, η οποία τις βρήκε εξαιρετικές και θα ανακοινωθούν μετά το καλοκαίρι".

Μετανάστευση

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μείζον ζήτημα της μετανάστευσης. Ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών τόνισε ότι στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, «δηλώσαμε σε όλες τις συνεδριάσεις την πεποίθησή μας ότι χρειάζεται, πέρα από τα ζητήματα της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ να δει τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών που γίνονται στα νότια των κρατών – μελών του, να προσπαθήσει να βοηθήσει ανθρώπινες ψυχές που χάνονται, να μελετήσει καλύτερα τα φαινόμενα της μετανάστευσης και της αποσταθεροποίησης περιοχών και της ζωής των ανθρώπων πάνω από όλα. Και νομίζω ότι μετά από πολλούς μήνες προσπαθειών μου, έγινε κατανοητό ότι, πράγματι, υπάρχει ένα πρόβλημα αποσταθεροποίησης στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, που έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων αυτών των περιοχών, αλλά προοπτικά και στη ζωή των ανθρώπων στις ίδιες τις χώρες της ΕΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή