Φίλης: Ο κ. Στουρνάρας έχει στο μυαλό του να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός

Φίλης: Ο κ. Στουρνάρας έχει στο μυαλό του να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπήρχε καμία επίθεση εναντίον του κ. Στουρνάρα. Υπήρξε η οφειλόμενη κριτική σε σχέση με κινήσεις, οι οποίες, είτε ευθέως έχουν γίνει από τον ίδιο, είτε αποδίδονται στις υπηρεσίες και το στενό προσωπικό του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας», δήλωσε την Πέμπτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 984», ο κ. Φίλης ότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο κ. Στουρνάρας προαλείφεται για πρωθυπουργός:

«Ο κ. Στουρνάρας υπήρξε πολιτικός, δεν είναι ένας τραπεζίτης. Ήταν υπουργός Οικονομικών και μάλιστα με πολύ επώδυνες παρεμβάσεις για τα λαϊκά συμφέροντα. Βλέπει ότι έχει ναυαγήσει το παλιό πολιτικό προσωπικό και έχει στο μυαλό του – πιστεύω – το μοντέλο να είναι όχι αρχηγός κόμματος, αλλά υποψήφιος πρωθυπουργός από κόμματα που θα συνέκλιναν. Αυτό αφορά τον κ. Στουρνάρα, όχι εμάς. Υπερβαίνοντας τα όριά του», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εξελίξει διαπραγμάτευση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «θα δούμε τα μέτρα και θα κρίνουμε. Θα δούμε, επίσης και το αντιστάθμισμα, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει και το θέμα του χρέους. Ρύθμιση και μείωση του χρέους. Είναι σαφές».

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενα φορολογικά μέτρα, υπογράμμισε πως «δεν θα μιλάμε με σενάρια, αν θα είναι 20% ή 30% ο ΦΠΑ. Θα δούμε. Επίσης, θα δούμε και ποιοι άλλοι φόροι θα υποχωρήσουν.Είναι συνολικό το πακέτο και δεν αφορά μόνο τους φόρους, αφορά και το πακέτο της ανάπτυξης».

«Οι πρωτοβουλίες για φορολογικά μέτρα -παρ' ότι δεν έχουμε μπροστά μας τη συνολική, αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση – θα λαμβάνουν υπόψη και το κοινωνικό στοιχείο.Δεν θα πάμε σε φορολογίες, που θα ανατρέπουν την εικόνα που υπάρχει για κάποιον, που μπορεί ή δεν μπορεί να πληρώσει φόρους. Και θα εκτιμηθεί και το σύνολικό πακέτο.Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, επισήμανε πως «θα δούμε ποια θα είναι η προτεινόμενη συμφωνία και από τους άλλους. Αν δεν μπορεί να κλείσει, δεν θα κλείσει. Θα πάμε τότε σε διαδικασίες, που θα επιταχύνουν την πολιτική παρέμβαση και όχι την οικονομική διαπραγμάτευση».

Όσον αφορά ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «κρατάω θερμή την ελπίδα, την προοπτική και την προσπάθεια να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αυτό είναι το πρώτο. Από εκεί και πέρα, το άλλο είναι δεύτερες σκέψεις, άλλη κουβέντα». Πάντως υπογράμμισε ότι «η διαπραγμάτευση μοιάζει με κινούμενη άμμο».

«Αν δεν πέσουν οι υπογραφές και αν δεν υπάρξει δέσμευση και στα χρηματοδοτικά και στο θέμα του χρέους, δεν μπορεί να βγάλει κανείς λογαριασμό. Το χρονικό όριο για να κλείσει η συμφωνία είναι η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα, γιατί εκεί θα είναι η τελική πολιτική διαπραγμάτευση. Μπορεί να γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά, αλλά το όριο είναι η τελική πολιτική διαπραγμάτευση. Δεν είναι θέμα κλιμακίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Φίλης επέμεινε στις θέσεις του για τη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στο νοσοκομείο 'Αγιος Σάββας:

«Δημοκρατία έχουμε και διατυπώνουμε τις απόψεις μας. Εγώ, με σεβασμό στους πιστούς, πιστεύω ότι πρέπει να μπορούν να λατρεύουν και λείψανα και εικόνες και ό,τι άλλο θεωρούν αναγκαίο για την πίστη τους, σε χώρους λατρείας. Τα νοσοκομεία έχουν άλλο ρόλο. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην ιατρική, με την ελπίδα σε ένα θαύμα», είπε και κατέληξε:

«Αν αρχίσουμε να μεταφέρουμε λείψανα, η λιτανεία των λειψάνων δημιουργεί ένα κλίμα όχι τόσο ευχάριστο για τους αρρώστους. Αν δεν πάει ο κ. Κουρουμπλής είναι καλή ένδειξη Δεν είναι θέμα αισθητικής, είναι θέμα πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια υπέρ του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας. Δεν είναι δυνατόν, όταν αυτή είναι η διακήρυξη, να έχουμε κινήσεις που δημιουργούν μια περίεργη σχέση του κράτους με την εκκλησία. Εκεί είναι και θέμα αισθητικής. Έρχονται τα λείψανα της Αγ. Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους. Δεν έχει ανάγκη η Αγία Βαρβάρα τιμές αρχηγού κράτους, την αγαπούν και την προσκυνούν οι πιστοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή