Συγγνώμη από ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί ο Σαμαράς

Συγγνώμη από ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί ο Σαμαράς

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά υψηλούς τόνους έναντι της κυβέρνησης διατηρεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, την ώρα που η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για τη στάση έναντι μίας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της χώρας παραμένει ζωηρή.

Ο κ. Σαμαράς, που τελικά θα επιστρέψει στις κομματικές δραστηριότητα την προσεχή Τρίτη, όταν και προγραμματίζεται συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, σε χθεσινή του δήλωση κατηγόρησε την κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα ότι στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζει να λέει ψέματα, ωστόσο δεν μπορεί να πράξει το ίδιο και στο εξωτερικό. Αφορμή αποτέλεσε το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το έτος 2015 το οποίο κατατέθηκε στα τέλη Απριλίου στην Κομισιόν και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής (http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2015/nrp2015_greece_el.pdf). Σε αυτό το κείμενο γίνεται αναφορά στα δημοσιονομικά επιτεύγματα της τελευταίας περιόδου, στην επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, με τον κ. Σαμαρά να σχολιάζει ότι «σήμερα παραδέχονται πλήρως, όλα αυτά που ως τώρα ειρωνεύονταν ως “success story”!». «Τη συγγνώμη δεν τη χρωστάνε μόνο στην προηγούμενη κυβέρνηση. Τη χρωστάνε κυρίως στον Ελληνικό λαό!» καταλήγει η δήλωση του κ. Σαμαρά, ο οποίος τελικά δεν θα παραστεί στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος στην Τρίπολη.

Στο εσωτερικό του κόμματος, ωστόσο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διελκυστίνδα για τη στάση έναντι μίας ενδεχόμενης συμφωνίας. Παρά το γεγονός ότι άπαντες σχεδόν προεξοφλούν ότι αυτή θα περιλαμβάνει βαριά φορολογικά μέτρα, αρκετοί εκ των γαλάζιων επιμένουν ότι η Ν.Δ. θα πρέπει, τουλάχιστον επί της αρχής, να στηρίξει. Στον αντίποδα, με αφετηρία την άποψη ότι η όποια συμφωνία θα έρθει στη Βουλή ως ενιαίο κείμενο σε ένα και μόνον άρθρο, πολλά στελέχη περί την ηγεσία εισηγούνται διαφορετικά.

Μπακογιάννη: Δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της άποψης να σταλεί μήνυμα εθνικής συνεννόησης, τάχθηκε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη (ΑΠΕ) εκτιμώντας ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει τη συμφωνία, καθώς δεν μπορεί, όπως είπε, να αρνηθεί την πραγματικότητα. «Η ΝΔ είναι κόμμα που έχει κυβερνήσει, έχει ευθύνες, ξέρει ποια είναι τα νούμερα, γνωρίζει το κόστος που πληρώνει η χώρα και δεν θα διακινδυνεύσει χρεοκοπία της χώρας» επεσήμανε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τήρησε το κόμμα ήδη από το 2010 μέχρι και το 2011. «Θα είχαμε βγει από το μνημόνιο, αν κάναμε ότι έκαναν Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος» επεσήμανε η πρώην Υπουργός αναδεικνύοντας ως μείζον πρόβλημα τον εσωτερικό διχασμό.

Επέμεινε ότι η στάση του κόμματος θα πρέπει να συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα αλλά εκτίμησε ότι η συμφωνία θα υπερψηφιστεί και από τους γαλάζιους. «Εμείς δεν θα γίνουμε λαϊκιστές, δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε η κ. Μπακογιάννη, η οποία σε ερώτηση για τα εσωκομματικά ανέφερε ότι αυτά θα ανοίξουν «όταν η Ελλάδα σωθεί» ενώ για το ενδεχόμενο δικής της υποψηφιότητας αρκέστηκε στο υπαινικτικό «είναι κάτι το οποίο θα το δούμε» προσθέτονυτας ότι «δεν είναι προσωπικά τα παιχνίδια, αλλά πολιτικά».

Σύγκληση της Κ.Ο. ζήτησε και ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης (news247). «Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι το κατεξοχήν δημοκρατικά νομιμοποιητικό όργανο. Οι βουλευτές εκπροσωπούν και κατά το Σύνταγμα τη λαϊκή και κοινωνική συνείδηση, δεσμεύουν με την ψήφο και τη γνώμη τους την ηγεσία, αλλά και αυτοδεσμεύονται από τους κανόνες της εσωκομματικής δημοκρατίας. Μια σοφή και σώφρονα ηγεσία δεν το προσπερνά αυτό αδιάφορα» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «ένας ώριμος χειρισμός από την ηγεσία μας είμαι βέβαιος, ότι δεν θα επιτρέψει το εθνικό δίλημμα να μεταβληθεί σε εσωκομματικό μας πρόβλημα».

Ενστάσεις

Ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ανδ. Παπαμιμίκος προέβαλε ιδεολογικές ενστάσεις σημειώνοντας (Βήμα) ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί, επί της ουσίας, να υιοθετήσει μία συμφωνία που θα στρέφεται εναντίον της μεσαίας τάξης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, που επεσήμανε ότι «η συμφωνία θα πρέπε να σέβεται τις ανησυχίες τις οικονομικές και τις ιδεολογικές της Ν.Δ.». «Μου λέτε τώρα ότι εγώ πρέπει να ψηφίσω, να πάω να βάλω φόρους επιπλέον σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, για να σώσει ο Τσίπρας τον κομματικό του στρατό;» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης, δηλώνοντας πάντως ότι θα πειθαρχήσει στην απόφαση του κ. Σαμαρά.

Το σύνολο, πάντως, των γαλάζιων συμφωνούν ότι αντί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο τί θα πράξει η πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τα φώτα πέφτουν πάνω στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, άπαντες (ακόμη και όσοι ισχυρίζονται ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να υπερψηφίσει επί της αρχής, προκειμένου να μην απομονωθεί από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι) θα επιμείνουν εφεξής ότι απαιτείται πρώτον να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία και, δεύτερον, να τοποθετηθούν καθαρά οι βουλευτές της συμπολίτευσης τόσο έναντι των πολιτών όσο και έναντι αυτών που έλεγαν προεκλογικώς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή