Μπαλτάς: Εν τη ρύμη του λόγου μου η φράση για τη «ρετσινιά της αριστείας»

Μπαλτάς: Εν τη ρύμη του λόγου μου η φράση για τη «ρετσινιά της αριστείας»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσπάθειά του να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά» κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, συνεχίζει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του MEGA ο κ. Μπαλτά ανέφερε ότι «μία φράση που έλεγε την αριστεία ρετσινιά λέχτηκε εν τη ρύμη του λόγου μου στις προγραμματικές δηλώσεις και έγινε σύνθημα. Ήταν υπερβολική φράση αλλά όλοι κατάλαβαν τι ήθελα να πω και να σας το εξηγήσω: Στο καλό σχολείο ο δάσκαλος αναγνωρίζει σε κάθε μαθητή ταλέντα και δεξιότητες, κατανοεί τα προβλήματά του από το οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να βοηθήσει τους  πιο αδύνατους μαθητές.

Ακόμη, αυτό το πλαίσιο δεν είναι πρέπει να είναι ανταγωνιστικό μεταξύ των μαθητών, η διαδικασία λύσης κάποιου προβλήματος ή κάποιας άσκησης θα πρέπει να είναι συνεργατική. Αλλο ο ανταγωνισμός για τον βαθμό και άλλο το συνεργάζομαι με τους συμμαθητές μου για να λύσω ένα πρόβλημα. Άλλο είναι η πίεση προς τα πάνω και άλλο η χαρά του μορφώνομαι και μαθαίνω».

Όσο για τις αλλαγές στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια δήλωσε ότι «δεν εμποδίζουμε σε τίποτα τα ιδιωτικά να αναπτύξουν τις δραστηριότητες που θέλουν  στις σχέσεις ιδιωτικού δικαίου που έχουν με τους ιδιωτικούς εκεί. Απλώς δεν θέλουμε ο δάσκαλος που διδάσκει το πρωί στο ιδιωτικό σχολείο, υπό την επωνυμία του ίδιο  σχολείου να κάνει φροντιστήριο το απόγευμα. Η ενισχυτική διδασκαλία βεβαίως και επιτρέπεται. Δεν έχουμε κανένα μέτωπο με τα ιδιωτικά σχολεία. Για τα φροντιστήρια αναγνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί πολλοί άξιοι εκπαιδευτικοί που δεν βρίσκουν αλλού δουλειά.  Δυστυχώς τα φροντιστήρια έχουν γίνει απαραίτητα στη βάση νοοτροπιών πολλών δεκαετιών, θέλουμε να μειώσουμε τη συμβολή των φροντιστηρίων στην προετοιμασία των μαθητών και να αναδείξουμε τον αυτόνομο ρόλο των Λυκείων και των δημόσιων σχολείων.  Γι’ αυτό προσπαθούμε να μειώσουμε τις πολλές εξετάσεις στο δημόσιο σχολείο, ώστε τα φροντιστήρια να μην έχουν πολλές  λαβές να αποκτήσουν νέους μαθητές και δη σε πολύ μικρές ηλικίες.»

Για τον Αρχιεπίσκοπο και τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας δήλωσε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος είναι σοφός άνθρωπος. Τα λόγια του, όπως είπε και ο ίδιος, ήταν έλλογα, υπέρ του λόγου και ενάντια στα λόγια, και η φάση αυτή του Αρχιεπισκόπου, εμένα με βρίσκει σύμφωνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικά είναι υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους αλλά αυτό είναι μεγάλο θέμα με πολλές παραμέτρους και πολλές από αυτές έχουν διογκωθεί. Σε αυτή τη βάση είμαστε σε διάλογο με την εκκλησία. Το «Θρησκευμάτων» είναι στον πληθυντικό και έχει σημασία που είναι στον πληθυντικό η δε αρμοδιότητα τους παραμένει στο υπουργείο.

Το «Θρησκευμάτων», αναφέρεται σε Χριστιανούς, σε Μουσουλμάνους, σε Εβραίους τα θρησκεύματα και η παιδεία των οποίων βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου.

Τέλος, για το σύνθημα «Όχι Μπαλτάς στη Παιδεία» ανέφερε ότι «είναι θέμα αισθητικής το πώς εκμεταλλεύεσαι την τυχαιότητα ενός ονόματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή