Κύπρος: Επανέναρξη συνομιλιών με συγκρατημένη αισιοδοξία

Κύπρος: Επανέναρξη συνομιλιών με συγκρατημένη αισιοδοξία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη πρώτη της επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό και οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων προσήλθαν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας έχοντας κατά τα νού περισσότερο τον καθορισμό της διαδικασίας των συνομιλιών αλλά και θέματα χαμηλής πολιτικής όπως κάποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορεί να συμβάλλουν θετικά στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Στο χώρο του Αεροδρομίου Λευκωσίας πρώτος έφθασε στις 10:00 ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί και τα άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπου τον υποδέχθηκαν στην είσοδο του κτιρίου ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Με πέντε λεπτά καθυστέρηση, στο χώρο έφτασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Νίκο Χριστοδουλίδη και τα άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναχωρώντας για το πρώτο ραντεβού με τον Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι πάει στο αεροδρόμιο Λευκωσίας με αυξημένες ελπίδες για προοπτική και μέλλον. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου προγράμματος ανακοίνωσε ότι η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει μια γενική ανταλλαγή απόψεων καθώς επίσης συζήτηση του ρυθμού, του είδους και της συχνότητας των συναντήσεων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Αναστασιάδης και Ακιντζί να συζητήσουν για κάποια ΜΟΕ τα οποία όπως είπε θα έχουν προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα του κυπριακού λαού και δεν αποκλείεται να γίνει ένας διάλογος προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πνεύμα αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραδώσει στον τ/κ ηγέτη χάρτη με τα 28 ναρκοπέδια που αφορούν τις περιοχές στον Πενταδάκτυλο. Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν απέκλεισε οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων να συζητήσουν και το θέμα που είχε αποκαλύψει η «Κ» την περασμένη Κυριακή για την άρση της τηλεπικοινωνιακού εμπάργκο σε επίπεδο κινητής που υπάρχει ανάμεσα σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χριστοδουλίδης είπε. «Μπορώ να σας πω για το θέμα αυτό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος.

Αντιλαμβάνεστε   ότι πέρα από την πολιτική βούληση να υπάρξει μια τέτοια συνεργασία, υπάρχουν και πολλά θέματα τεχνικής φύσεως και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που το συγκεκριμένο θέμα συζητείται σε τεχνικό επίπεδο, και ευελπιστούμε ότι μέσα από τις κατάλληλες διεργασίες, μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται να   βρεθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο να μπορεί να   υπάρξει μια τέτοια συνεργασία.

Είναι σημαντικό, όμως, επαναλαμβάνω ότι υπάρχει βούληση για μια τέτοια συνεργασία όπως και για πολλά άλλα ΜΟΕ που έχουμε ενώπιόν μας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και ενδεχομένως σήμερα να γίνει μια πρώτη πιο συγκεκριμένη ανταλλαγή απόψεων».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή