Νατοϊκή βάση στο ΝΑ Αιγαίο προτείνει ο Καμμένος

Νατοϊκή βάση στο ΝΑ Αιγαίο προτείνει ο Καμμένος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Πρόταση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας σημαντικής ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης σε νησί του Νοτιοανατολικού Αιγαίου προτίθεται να κάνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στις 21 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Καμμένος, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Εκόνομιστ. Επίσης, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να ενισχυθεί η βάση της Σούδας, που σημειωτέον είναι επίσης νατοϊκή.

Ο υπουργός Αμυνας αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την περιφερειακή ασφάλεια και τον ρόλο της Ελλάδας τόνισε τη θέση της χώρας μας «ως κύριου πυλώνα του νοτιοανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ», υπογραμμίζοντας «την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι ελληνικές εγκαταστάσεις για τη Συμμαχία». Είναι η δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα που ο κ. Καμμένος κάνει την ίδια τοποθέτηση, αυτή τη φορά όμως αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει και σε επίσημες συζητήσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ενόχληση

Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις του κ. Καμμένου έχουν ενοχλήσει και τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς που έκαναν λόγο για μονομερείς κινήσεις και διακηρύξεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας που δεν αποτελούν κυβερνητική πολίτική. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι σύντομα θα αποσαφηνιστεί εντός της κυβέρνησης ότι κανείς δεν μπορεί να ασκεί πολιτική σε μείζονος σημασίας θέματα ερήμην του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου και υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις, οπότε και θα διαφανεί αν ο κ. Καμμένος θα αλλάξει την πολιτική του ή θα επιμείνει. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κώστας Ησυχος δήλωσε χθες ότι «θα σταθμιστούν οι οικονομικές συγκυρίες της στιγμής, αν πρέπει, δηλαδή, να υλοποιηθεί ή να εξυπηρετηθούν άλλες ανάγκες», αναφερόμενος στην απόφαση για εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών Ρ-3Β και πρόσθεσε ότι «το αν θα παγώσει, είναι κάτι που θα συζητήσουμε στο επόμενο ΚΥΣΕΑ ή το επόμενο υπουργικό συμβούλιο»

Στην ίδια ομιλία του ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ευρωπαϊκή άμυνα εάν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά σύνορα». Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας τόνισε ότι αν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι παραβιάσεις και ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και ευρωπαϊκών υδάτων, τότε, θα πρέπει να αντιδρά στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ενωση, διαφορετικά, η ευρωπαϊκή άμυνα θα είναι μόνο στα χαρτιά. Αν η Ευρώπη, πρόσθεσε, αποφασίσει τελικά να αποκτήσει ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να αποφασίσει να αποκτήσει ευρωπαϊκά σύνορα. Και όταν θα αποφασίσει να αποκτήσει ευρωπαϊκά σύνορα, η Ελλάδα είναι έτοιμη και να συμμετέχει και να εκπαιδεύσει τις υπόλοιπες Δυνάμεις, είπε χαρακτηριστικά.