Βαρουφάκης: Δεν έχει πατηθεί καμία «κόκκινη» γραμμή

Βαρουφάκης: Δεν έχει πατηθεί καμία «κόκκινη» γραμμή

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία κόκκινη γραμμή δεν έχει πατηθεί δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας, ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο υποχωρήσεων. Μιλώντας στην «ERTOpen», ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα (σ.σ. κομματικά) και θα πούμε “συμφωνούμε;” Αν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Αν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη».

Μάλιστα, σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».

Πάντως, ο υπουργός σημείωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά διερωτάται «αν εγώ πατήσω την κόκκινη γραμμή, εσείς θα πατήσετε τη δικιά σας;» Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει «και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα».

Σημείωσε, δε, ότι στη διαπραγμάτευση δεν πας για την ρήξη. «Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό.

Απαντώντας σε όσους του λένε να πάει σε ρήξη με τους δανειστές ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν εξελέγην για αυτό», ενώ απαντώντας σε εκείνους που του λένε να κλείσει τη συμφωνία αναφέρει ότι «δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το e-mail Χαρδούβελη». Ο κόσμος μας εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης επισήμανε.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του υπουργού στο Κούγκι. «Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κουγκίου». Πάντως, σημείωσε ότι «το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».

Στόχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις είναι κατά τον υπουργό να σταματήσει την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση και να αναδιανείμει τα βάρη.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι εκλογές δεν θα γίνουν και απαντώντας σε ερώτηση για ανασχηματισμό υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Για το δημοψήφισμα ανέφερε πώς προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό για πολύ μεγάλα ζητήματα να αποφαίνεται για το μέλλον του και σημείωσε ότι «δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος».

Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανοηθούμε τη ρήξη, τότε θα υποχωρήσουμε και θα υποταχθούμε όπως οι προηγούμενοι», όπως είπε.

Αναφορικά με τις επαφές της Ελλάδας με άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας αφορά ένα ζήτημα που παραμένει εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και λυθεί εκεί. Η Ελλάδα βεβαίως έχει διμερής σχέσεις και στη βάση των κοινών μας συμφερόντων θα κάνουμε συμφωνίες, συναλλαγές και ανταλλαγές με γνώμονα τη δική μας αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε, δε, στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, υποστηρίζοντας ότι «εγώ δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο να έχουν πωληθεί όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια σε μία εταιρεία και χωρίς τη συμμετοχή του κράτους. Στη Γερμανία δεν θα συνέβαινε». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή