Σε θέσεις μάχης ενόψει Εξεταστικής

Σε θέσεις μάχης ενόψει Εξεταστικής

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τρίτη, 19 Μαΐου, θα οριστικοποιηθεί ο πρώτος κατάλογος των προσώπων τα οποία θα κληθούν για να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια, που καταρτίστηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία. Στην πρώτη, προχθεσινή συνεδρίαση, σημειώθηκε μια αισθητή διαφοροποίηση του κ. Κ. Λαπαβίτσα από την κυβερνητική γραμμή. Ο κ. Λαπαβίτσας συμφώνησε με την πρόταση του κ. Ανδρ. Λοβέρδου, εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ότι η περίοδος εξέτασης των μνημονίων δεν μπορεί να σταματά στις 25 Ιανουαρίου, αλλά, ενδεχομένως, να επεκταθεί και μέχρι σήμερα.

«Είναι πιο σημαντικό να μπούμε στην ουσία του μνημονίου, παρά η περιοδολόγηση» είπε ο κ. Λαπαβίτσας και συμπλήρωσε ότι «εκ προοιμίου είναι η ταξινόμηση της ευθύνης. Αν μπούμε στην ουσία θα την έχουμε. Συμφωνώ ότι μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι σήμερα, αν προκύψει. Δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα». Με τη διατύπωση του κ. Λαπαβίτσα συμφώνησε, εκ των εκπροσώπων της Ν.Δ., ο κ. Μ. Βορίδης (επικεφαλής της ομάδας της Ν.Δ. στην εξεταστική είναι ο κ. Χρ. Σταϊκούρας), ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και ο κ. Π. Αμυράς από το «Ποτάμι». Ο πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Δ. Βίτσας έλαβε σαφείς αποστάσεις, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της και να διαφυλάξει την κυβερνητική γραμμή η κ. Νίνα Κασιμάτη. Το περιστατικό αναδεικνύει, βεβαίως, τις σαφείς αποκλίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για απλά τεχνικά ζητήματα, αλλά για την πορεία της χώρας.

Οι παρευρισκόμενοι, συμφώνησαν, ωστόσο, στα περισσότερα από τα τεχνικά ζητήματα τα οποία ετέθησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει, όπως αποφασίστηκε, δύο φορές την εβδομάδα και, αν κριθεί αναγκαίο, θα συγκαλείται εκτάκτως για μια τρίτη. Οι συμμετέχοντες βουλευτές δεν θα αμείβονται για τις συνεδριάσεις της. Συμφωνήθηκε ότι ο κατάλογος μαρτύρων θα μπορεί να διευρυνθεί, με την προσθήκη ξένων εμπειρογνωμόνων ή και πρώην πρωθυπουργών, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ως προς το περιεχόμενο του καταλόγου μαρτύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, που συνθέτουν και την πλειοψηφία στην Επιτροπή, θα περιοριστούν σε όσους κινήθηκαν στενά εντός του χρονικού πλαισίου από τον Οκτώβριο του 2009 έως και τον Ιανουάριο του 2015. Από την πλευρά της Ν.Δ. θέλουν να αναδείξουν, κυρίως, τις πρωτοβουλίες συγκεκριμένων προσώπων από το ΠΑΣΟΚ που σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ ή πέριξ αυτού. Ο κ. Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να περιλάβει την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή, κάτι το οποίο, λόγω της σύνθεσης της Επιτροπής, δεν είναι εφικτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή