Τα 14 πιθανά σενάρια των επενδυτών

Τα 14 πιθανά σενάρια των επενδυτών

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατέσσερα σενάρια για την έκβαση της διαπραγμάτευσης παρουσιάζει η «Κ», καθώς πλησιάζουμε στο πιο κρίσιμο σημείο. Τα σενάρια, που κωδικοποιήθηκαν με βάση τις εκτιμήσεις σειράς παραγόντων των αγορών, δεν είναι όλα εξίσου πιθανά.

Τρία αναδεικνύονται ως τα πιθανότερα:

• Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράφει τη συμφωνία, αλλάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό και η συμφωνία εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο, χωρίς προσφυγή στις κάλπες.

• Προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο ELA προς τις τράπεζες «παγώνει», ο κ. Τσίπρας κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει πιο κεντρώο συνασπισμό και σχηματίζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

• Προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο ELA δεν αναστέλλεται, ο κ. Τσίπρας κερδίζει τις εκλογές, αλλά δεν μπορεί να σχηματίσει πιο κεντρώο συνασπισμό και σχηματίζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Πάντως, αυξημένη –αν και συγκρατημένη– αισιοδοξία εκφράζουν στελέχη hedge funds και διεθνών τραπεζών στην «Κ» για τις προοπτικές θετικής έκβασης της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας – πιστωτών στις ερχόμενες εβδομάδες. «Δεν περιμένουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν σε μία ευθεία γραμμή, αλλά πιστεύουμε ότι κινούνται πλέον στη σωστή κατεύθυνση», σημειώνει διαχειριστής κεφαλαίων που παρακολουθεί στενά την ελληνική υπόθεση, προσθέτοντας με νόημα: «Εχουμε μάθει να αγνοούμε τον θόρυβο».

Στον «θόρυβο» –τις δηλώσεις που δημιουργούν έντονες αντιδράσεις στις αγορές, αλλά τελικά δεν αντανακλούν τι πραγματικά συμβαίνει στις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες αλλά και μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των βασικών του διεθνών συνομιλητών– οι αναλυτές και οι επενδυτές με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» εντάσσουν και τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη. Κοινή πεποίθησή τους είναι ότι ο ανασχηματισμός της διαπραγματευτικής ομάδας, μετά το φιάσκο στο Eurogroup της Ρίγας (24 Απριλίου), ήταν κομβικό σημείο.

Η αναβάθμιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο πολιτικό μέρος και, κυρίως, η ολική επαναφορά του Γ. Χουλιαράκη στις τεχνικές διαπραγματεύσεις (εις βάρος του διδύμου Θεοχαράκη – Παναρίτη) θεωρήθηκε «ισχυρό σήμα» της βούλησης του Αλ. Τσίπρα να καταλήξει σε συμβιβασμό, αναφέρει αναλυτής μεγάλης τράπεζας. «Ηταν το σημείο στο οποίο αποφάσισε ο πρωθυπουργός να εμπλακεί ενεργά στη διαπραγμάτευση», εξηγεί. Ο εσωτερικός ανασχηματισμός μετά τη Ρίγα εκλήφθηκε από τις αγορές ως σαφής ένδειξη ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Εκτοτε, η μεταβλητότητα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, καθώς και οι αποδόσεις τους, έχουν μειωθεί αισθητά.

Νωρίτερα, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της επταμερούς στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και, τρεις μέρες αργότερα, με την Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, είχαν περιορίσει τον ελεγχόμενο πανικό που είχε αρχίσει να διογκώνεται στις αγορές σχετικά με το ενδεχόμενο ρήξης. Ωστόσο, η έλλειψη προόδου στις εβδομάδες που ακολούθησαν την επίσκεψη στο Βερολίνο –και ιδιαίτερα το πανθομολογουμένως ολέθριο διπλό πέρασμα του κ. Βαρουφάκη από την Ουάσιγκτον τον Απρίλιο– διόγκωσαν και πάλι τις ανησυχίες όσων έχουν ποντάρει σε μια θετική κατάληξη των συνομιλιών. 

Θετικοί σε δημοψήφισμα

Η νεότευκτη πίστη επενδυτών και αναλυτών στην προσήλωση του κ. Τσίπρα στον έντιμο συμβιβασμό φτάνει στο σημείο να θεωρείται, ακόμα και το δημοψήφισμα, μια θετική εξέλιξη. «Η αντίδραση των αγορών σ’ ένα δημοψήφισμα θα ήταν ευμενής» σημειώνει ο προαναφερθείς διαχειριστής κεφαλαίων. «Θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Τσίπρας θα διέφευγε από την πολιτική στασιμότητα». Και εξηγεί περαιτέρω:

«Είναι σαφές ότι η υπάρχουσα κυβερνητική ομάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τη χώρα. Το δημοψήφισμα –του οποίου το αποτέλεσμα θα είναι ένα ηχηρότατο “ναι” υπέρ της συμφωνίας– είναι ο πιο ήπιος τρόπος για να γίνει η εκκαθάριση του ΣΥΡΙΖΑ, με την παραίτηση όσων ταχθούν υπέρ του “όχι”».

Αλλοι αναλυτές, ωστόσο, τονίζουν ότι η αρχική αντίδραση θα είναι πιθανότατα αρνητική, καθώς θα συνεκτιμηθούν θέματα όπως οι εσωτερικές τριβές εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ενδεχόμενο κεφαλαιακών ελέγχων.

«Μόνο κοντά στην ψηφοφορία, αν είναι εμφανές ότι θα είναι υπέρ της συμφωνίας, θα ανακάμψει η αγορά», υπογραμμίζει πηγή της «Κ».

Η εκτίμηση των συνομιλητών της «Κ» είναι ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι πρόθυμοι να υποχωρήσουν σημαντικά συγκριτικά με τους στόχους του απερχόμενου προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αντί για 3% του ΑΕΠ φέτος και 4%-4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά, είναι πιθανό, όπως λένε, ο στόχος να μειωθεί ακόμα και στο 1% για το 2015 και στο 1,5% για τα ερχόμενα χρόνια. Εκεί που θα επιμείνουν είναι στις μεταρρυθμίσεις – και «ειδικά στη μη κατάργηση των μέτρων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στις αγορές εργασίας και προϊόντων», σημειώνει στέλεχος hedge fund.

Πάντως, όπως σημειώνεται, ακόμα και η επίτευξη σημαντικά χαμηλότερου πλεονάσματος δεν θα είναι εύκολη για την κυβέρνηση, δεδομένων των αρνητικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον, σε ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα είναι δύσκολη η μάχη έγκρισης ενός τρίτου ελληνικού προγράμματος – συνεπώς είναι ζωτικής σημασίας τα μηνύματα που θα στείλει η Αθήνα (ρητορικά αλλά και έμπρακτα) σχετικά με την πρόθεσή της να υλοποιήσει ταχέως και πλήρως την όποια συμφωνία.

Κεφαλαιακοί έλεγχοι

Πρώτα απ’ όλα, φυσικά, πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία που θα κλείσει τον κύκλο του δεύτερου προγράμματος. Παρά την αισιοδοξία τους, οι συνομιλητές της «Κ» τονίζουν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

Τα εναλλακτικά σενάρια κωδικοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Βολφάνγκο Πικολί, της εταιρείας πολιτικών συμβούλων Teneo Intelligence. Σύμφωνα με τη νέα του ανάλυση, που αποτελεί ενημέρωση αυτής που παρουσίασε στους πελάτες της εταιρείας στις 27 Απριλίου, ο κίνδυνος της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων έχει αυξηθεί από 45% σε 64% μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Οπως σημειώνεται σχετικά: «Τα δύο πιο πιθανά σημεία εισόδου σε αυτό το σενάριο παραμένουν η αποτυχία σύναψης συμφωνίας, την οποία θα ακολουθήσει η αδυναμία της Αθήνας να εξυπηρετήσει τις εσωτερικές της υποχρεώσεις ή/και τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ· ή μία επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας, την οποία όμως θα ακολουθήσει η κατάρρευση της κυβέρνησης και η απόρριψη της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Η ανάλυση της Teneo Intelligence τοποθετεί την πιθανότητα να έχει υπογραφεί και να έχει εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία ώς τα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου στο 43,5%. Η πιθανότητα να έχει υπογραφεί η συμφωνία, αλλά να εκκρεμεί ακόμα η έγκρισή της σε αυτό το χρονικό σημείο, τοποθετείται στο 40,5%, ενώ υπάρχει και πιθανότητα 16% να μην έχει υπάρξει συμφωνία.

Πιο αναλυτικά, ο Πικολί θεωρεί ότι υπάρχει 65% πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, αλλά μόνο 20% πιθανότητα να επιβιώσει η κυβέρνηση της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σε περίπτωση μαζικού «αντάρτικου», θεωρεί ότι είναι πιο πιθανή η προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα (60%), αντί της αλλαγής του κυβερνητικού συνασπισμού και της έγκρισης του νομοσχεδίου από τη νέα συγκυβέρνηση (40%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή