«Τεστ αντοχής» από Μαξίμου για τη συμφωνία

«Τεστ αντοχής» από Μαξίμου για τη συμφωνία

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο πολύωρες συσκέψεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου μέσα στην εβδομάδα που πέρασε δεν είχαν μόνο χαρακτήρα προεργασίας για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά, κυρίως, εντάσσονται στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για την επομένη της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και της μορφοποίησης της συμφωνίας. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες και συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μέσω του κυβερνητικού συμβουλίου, θέλει να δοκιμάσει τις «αντοχές» των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, καθώς στον στενό πυρήνα του επιτελείου του επικρατεί η αντίληψη ότι, μέσω του κυβερνητικού και του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να ελεγχθεί συνολικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα όσον αφορά τη στάση της κατά την ψηφοφορία επί της συμφωνίας και των μέτρων, αλλά και το κόμμα όσον αφορά τη διατύπωση αντιδράσεων.

Ο στενός πυρήνας γύρω από τον πρωθυπουργό, έχοντας επίγνωση του εύρους των υποχωρήσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και βλέποντας ήδη μεμονωμένα στελέχη να δηλώνουν ότι δεν θα υπερψηφίσουν συγκεκριμένα μέτρα, έχει οικοδομήσει μια στρατηγική διπλής πίεσης προς τους βουλευτές, αφενός μέσω των υπουργών και αφετέρου, μέσω της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, οι γνωρίζοντες τις λεπτομέρειες των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι μια βασική παράμετρος για τα επόμενα βήματα του κ. Τσίπρα είναι το περιεχόμενο αυτής καθαυτής της συμφωνίας, καθώς, όπως αναφέρουν, εάν εκτιμηθεί ότι είναι τόσο ετεροβαρής ώστε δεν μπορεί να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, τότε ο πρωθυπουργός δεν θα τη φέρει καν προς συζήτηση και θα επιλέξει άλλη οδό, απευθυνόμενος προς τους πολίτες.

Εάν, ωστόσο, εκτιμηθεί ότι η συμφωνία μπορεί, έστω και με δυσκολία, να γίνει αποδεκτή από τους υπουργούς, τότε εμφανίζεται αποφασισμένος να καταβάλει κάθε προσπάθεια, με στόχο μια απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που θα εγκρίνει τη συμφωνία. Το σκεπτικό είναι ότι η έγκριση της συμφωνίας από τους υπουργούς θα λειτουργήσει ως «οδηγία» προς τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «εάν ο Λαφαζάνης δώσει την έγκρισή του στο υπουργικό, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα, αν συναινέσει ο Τσακαλώτος δεν θα θέσουν ζήτημα οι 53» κ.ο.κ.

Ουσιαστικά, δηλαδή, θα επιδιωχθεί η έγκριση της συμφωνίας από την κορυφή καθεμιάς από τις επιμέρους εσωκομματικές «πυραμίδες», με την προσδοκία ότι οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν.

Στις συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν υιοθέτησε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, περιοριζόμενος στις πάγιες επισημάνσεις για τήρηση των βασικών «κόκκινων γραμμών». Ωστόσο, σε πηγαδάκι στο καφενείο της Βουλής διατυπώθηκε η εκτίμηση υπουργικού στελέχους της Αριστερής Πλατφόρμας ότι η συμφωνία, με βάση αυτά που βρίσκονται υπό συζήτηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δεν πρόκειται να περάσει και «θα συνεχίσουμε μόνοι μας». Ενώ στην πλειοψηφία τους οι υπουργοί εμφανίζονται να έχουν αποδεχθεί ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικές υποχωρήσεις, διότι, διαφορετικά, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμάται ότι θα είναι πιο δύσκολο να αποδεχθούν τον συμβιβασμό.

Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, τον οποίο αφορά το ασφαλιστικό και οι πάγιες θέσεις των εταίρων για παρεμβάσεις, είναι ενδεικτική περίπτωση, αν και εκτιμάται ότι θα κινηθεί με βάση το συνολικότερο πλάνο της Αριστερής Πλατφόρμας. Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης είναι, επίσης, ιδιαίτερη περίπτωση. Οι παρεμβάσεις στα εργασιακά, το άλλο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, αφορούν αποκλειστικά το χαρτοφυλάκιό του, ενώ ο ίδιος έχει πολλές φορές μιλήσει δημοσίως για δέσμευση της κυβέρνησης σε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων. Η υποχώρηση της κυβέρνησης, που αποδέχεται συλλογικές διαπραγματεύσεις στα πρότυπα του ILO, φαίνεται ότι γίνονται αποδεκτές από τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος, ωστόσο, αντιδρά στο αίτημα των εταίρων οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις να μετατεθούν χρονικά τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.

Ενστάσεις για σοβαρές υποχωρήσεις, που κινούνται εκτός της λαϊκής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση, διατυπώνει όλο και πιο έντονα και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αποστασιοποιείται από τη λογική μιας συμφωνίας με μεγάλο τίμημα σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Η προσφυγή στους πολίτες

Στους πολίτες σχεδιάζει να απευθυνθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είτε σε περίπτωση συμφωνίας είτε σε περίπτωση ρήξης με τους εταίρους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα συνοδευθεί από αναλυτική παράθεση των ζητημάτων που ετέθησαν στη διαπραγμάτευση: των θέσεων που υιοθέτησε η ελληνική πλευρά, με αναφορά και στις υποχωρήσεις, σε σχέση με όσα έχουν ειπωθεί στο παρελθόν, αλλά και των προτάσεων – απαιτήσεων που έβαλαν στη διαπραγμάτευση οι εταίροι. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί με την Αθήνα να μπορεί να παρουσιάσει κάποιες υποχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών, προκειμένου να δικαιολογήσει ο πρωθυπουργός αναφορά σε λύση με αμοιβαία βήματα προς τα πίσω σε σχέση με τις αρχικές θέσεις.

Στην περίπτωση ρήξης, στην οποία θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία προσφυγής σε δημοψήφισμα, και πάλι θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των θέσεων των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πείσει τους πολίτες ότι έγιναν σημαντικά βήματα διαφοροποίησης από την προεκλογική ατζέντα και τις προγραμματικές θέσεις της, αλλά αυτά δεν στάθηκαν αρκετά και ότι οι εταίροι, υιοθετώντας άκαμπτη στάση, επιδίωξαν ουσιαστικά την ταπείνωση της ελληνικής πλευράς και την υλοποίηση χωρίς καμιά διαφορά της πολιτικής που είχε εφαρμοσθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή