Επίθεση στην κυβέρνηση από τις συνιστώσες και το κόμμα

Επίθεση στην κυβέρνηση από τις συνιστώσες και το κόμμα

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον ιστορικής σημασίας αποφάσεων βρίσκονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κορυφαία κομματικά στελέχη, αλλά και οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από την περασμένη Κυριακή 13 Μαΐου και εντεύθεν, σημαντικά γεγονότα έχουν προκαλέσει ρήγματα σε βαθμό που είναι πλέον ορατός ο σοβαρός κλονισμός της ενότητας του κόμματος.

Το κλίμα στην Πολιτική Γραμματεία και σε δεκάδες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είναι εκρηκτικό. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την περασμένη Κυριακή, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα να μην πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ. Την απόφαση ανέλαβε να μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης. Λίγη ώρα αργότερα συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο επίσης, σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε να μην πληρωθεί η δόση από χρήματα του προϋπολογισμού και δεν θα πληρωνόταν αν δεν είχε βρεθεί η λύση από τον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος για την πληρωμή του μεριδίου της χώρας μας στο ΔΝΤ. Η ένταση και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση ήταν κάτι παραπάνω από ορατή και όλα έδειχναν ότι η ροή των εξελίξεων θα άλλαζε δραματικά, ωστόσο η μεγάλη κρίση αποφεύχθηκε, μέχρι την πληρωμή της επόμενης δόσης. Κορυφαίος υπουργός, πάντως, ανέφερε στην «Κ» ότι τις ώρες εκείνες επικράτησε έντονη ανησυχία στην έδρα του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη, το οποίο και συνέβαλε στη λύση.

Την Πέμπτη 14 Απριλίου, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τα μέλη της ζήτησαν εξηγήσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης γιατί αγνοήθηκε η απόφαση του κομματικού οργάνου. Ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει αυτονομία αποφάσεων και δήλωσε ότι απόφαση του ιδίου και του πρωθυπουργού ήταν οι κινήσεις που έγιναν στη συνέχεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο αυτής της κυβερνητικής αυτονομίας επιδιώκεται άμεσα λύση με τους πιστωτές. Στις γνωστές ενστάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου για εγκατάλειψη του προγράμματος της ΔΕΘ, αλλά και για άλλα θέματα, ο κ. Δραγασάκης αντεπιτέθηκε και κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής ότι αρνήθηκε να παραχωρήσει τα διαθέσιμα της Βουλής όταν της ζητήθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα.

Η ένταση όμως και στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη πορεία, σύμφωνα με κορυφαία κομματικά στελέχη. Δεύτερη αιτία έντασης καταγράφηκε επίσης την περασμένη Κυριακή με τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη ότι ακόμη και στην περίπτωση που γίνει δημοψήφισμα, αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους. Στη συνέχεια, κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Στην Π.Γ. και σε κομματικές οργανώσεις διατυπώνεται ανοιχτά πλέον η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού επιδιώκουν συμφωνία, απαξιώνοντας ταυτόχρονα το κόμμα, αν και από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα απορρίπτονται κατηγορηματικά αυτές οι ενστάσεις. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Αν π.χ. στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τεθεί σε ψηφοφορία το ερώτημα για δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ ή στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει διχασμός, εκτιμούν κομματικές πηγές, περιγράφοντας το κλίμα αναβρασμού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλες τις συνεδριάσεις των κυβερνητικών και των κομματικών οργάνων, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι εμφανές ότι το πρόγραμμα της ΔΕΘ έχει καταρρεύσει, ότι το δημοψήφισμα απαξιώνεται, ότι ο πρωθυπουργός, υπουργοί και κομματικά στελέχη επεξεργάζονται ήδη σχέδια συμμετοχής τους σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Τα πράγματα, όμως, είναι τόσο ρευστά, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει, αν και συνεργάτες του κ. Τσίπρα είναι πιο αισιόδοξοι.

Πρώτη διαπίστωση είναι ότι οι κομματικές δυνάμεις που θα καταψηφίσουν τη νέα συμφωνία, αν επιτευχθεί, θα είναι πολύ ισχυρές και απαιτούν ρήξη ή δημοψήφισμα ή εκλογές και δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αμβλύνουν τις θέσεις τους. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι βουλευτές θα καταψηφίσουν, πόσοι στη συνέχεια θα διατηρήσουν τις έδρες τους ή θα παραιτηθούν ή θα γίνουν ανεξάρτητοι. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν τάσεις και πρόσωπα που θα καταψηφίσουν στα όργανα θα μείνουν στις θέσεις τους, θα παραιτηθούν ή θα δημιουργήσουν νέα κόμματα και κινήσεις. Καμία τάση ή οργανωμένη ομάδα δεν είναι πλέον τόσο συμπαγής, ώστε να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα. Η κίνηση των 53, εκτιμούν κομματικές πηγές, διευρύνεται και αναζητεί έναν ηγέτη. Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει πάρει ακόμη αποφάσεις, είναι όμως βέβαιο ότι στα κομματικά όργανα τα περισσότερα στελέχη της θα καταψηφίσουν ή και θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, οριστικές αποφάσεις δεν έχει πάρει. Ωστόσο, συζητείται ευρέως η πιθανότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πρωταγωνιστήσει και στο νέο σκηνικό με νέες συμμαχίες. Σε αυτήν την περίπτωση αστάθμητος παράγοντας είναι οι ΑΝΕΛ, καθώς όλα δείχνουν ότι η κυβερνητική συμμαχία «τρίζει», ενώ η φημολογούμενη φιλοδοξία της κ. Κωνσταντοπούλου να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο αντιμετωπίζεται με σκωπτική διάθεση από τους κομματικούς μηχανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή