Εκρηκτικές οι εκλογές στην Τουρκία

Εκρηκτικές οι εκλογές στην Τουρκία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εξι άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες, από εκρήξεις βομβών, οι οποίες σημειώθηκαν ταυτόχρονα σε γραφεία του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) σε πόλεις της νότιας Τουρκίας, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Στα Αδανα, όπου σημειώθηκε ο τραυματισμός των έξι ατόμων, ο εκρηκτικός μηχανισμός απεστάλη ταχυδρομικά στα γραφεία του HDP, ενώ στη δεύτερη επίθεση στην πόλη της Μερσίνας, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, απέδωσε την πολιτική ευθύνη των βομβιστικών ενεργειών στο ίδιο το HDP ενώ την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι ουδείς δικαιούται να παριστάνει το θύμα. «Αν σημειωθούν προκλητικές ενέργειες μετά τις επιθέσεις αυτές, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Ουδείς δικαιούνται να παριστάνει το θύμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου, υπονοώντας ότι η βομβιστική επίθεση αποτελεί μέρος ψηφοθηρικού σχεδίου του φιλοκουρδικού κόμματος. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το HDP απήντησε στις κυβερνητικές αιτιάσεις σε οξείς τόνους: «Σκοτεινές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τις κυβερνητικές αρχές, έχουν αναλάβει δράση. Η πολιτική ευθύνη των επιθέσεων ανήκει στον πρόεδρο Ερντογάν, τον πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης του AKP».

Τούρκοι εθνικιστές αντιτίθενται στη συμμετοχή του HDP στην εκλογική διαδικασία, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα είναι το κρυφό πολιτικό σκέλος του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, PKK.

Παρότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναμένεται να αναδειχθεί πρώτο με σημαντική διαφορά στην κάλπη της 7ης Ιουνίου, ο πρόεδρος Ερντογάν χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην εθνοσυνέλευση για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ενίσχυση των προεδρικών αρμοδιοτήτων. Αν το HDP εξασφαλίσει -όπως ελπίζει- τη στήριξη πολλών προοδευτικών Τούρκων, ενδέχεται να ξεπεράσει το όριο του 10% των ψήφων και να εισέλθει στην εθνοσυνέλευση, απειλώντας τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο πρόεδρος Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή