Σαμαράς: Είμαστε αντιπολίτευση και όχι δεκανίκι

Σαμαράς: Είμαστε αντιπολίτευση και όχι δεκανίκι

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική, από φιλελεύθερη αφετηρία, που -κατά πολλούς- οικοδομεί και τη νομιμοποιητική βάση για την άρνηση της Ν.Δ. έναντι μιας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους, άσκησε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, δήλωσε ότι η πόρτα συνεννόησης είναι ανοιχτή και ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να αλλάξει άρδην πολιτική. «Η συμφωνία πρέπει να κλείσει χθες! Είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση, όταν εκείνοι δεν ήταν. Αλλά είμαστε αντιπολίτευση, δεν είμαστε δεκανίκι», είπε.

Επιχειρηματολογώντας ότι η συμφωνία δεν μπορεί παρά να εξεταστεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο πολιτικής, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Αλ. Τσίπρα για εγκλωβισμό στις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «κυβέρνηση των μη αποφάσεων, που εγκυμονεί όλο και περισσότερο ανεξέλεγκτα ατυχήματα», ενώ αναφέρθηκε σε παραμέτρους της κυβερνητικής πολιτικής που συνιστούν οπισθοχώρηση από την ευρωπαϊκή πορεία. Παράλληλα, παρενέβη και στη διελκυστίνδα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό του κόμματός του: «Κάποιοι μας συμβουλεύουν να δεσμευτούμε ότι θα ψηφίσουμε αυτά που ακόμα δεν είδαμε και που κανείς δεν ξέρει αν καν θα υπάρξουν. Και τους ρωτάω: Αν δεν τα ψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ποιος θα τα εφαρμόσει στη συνέχεια; Πώς θα συνεχίσει να παίρνει η Ελλάδα χρηματοδότηση, για μια συμφωνία που κυβερνητικοί βουλευτές δεν θα στηρίζουν; Αυτό δεν θα ήταν ο ορισμός της ακυβερνησίας;».

Οι χθεσινές αναφορές έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς σήμερα συγκαλείται το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο με προφανές αντικείμενο τη γραμμή της Ν.Δ. έναντι μιας συμφωνίας με τους εταίρους. Στο όργανο αυτό δεν συμμετέχουν στελέχη που πρωτοστατούν στην κριτική προς τον κ. Σαμαρά (Μπακογιάννη, Στυλιανίδης, Δένδιας κ.λπ.), ωστόσο είναι ισχυρή η τάση υπέρ της συμφωνίας. Χθες, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε (Real) ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος που κάναμε το 2010 (σ.σ.: καταψήφιση Μνημονίου)» και προσέθεσε πως «στο τέλος κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ μένει να φανεί η στάση που θα κρατήσουν στελέχη όπως ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Στο εσωκομματικό πεδίο, η χθεσινή μαζική εκδήλωση του «Συνδέσμου 1974», που δημιουργήθηκε το 2000 από στελέχη με μακρά διαδρομή στο κόμμα, ήρθε να ανανεώσει το αίτημα για ένα «ενωτικό συνέδριο της παράταξης». Στην πρώτη γραμμή της εκδήλωσης, με σύνθημα «Αναγέννηση τώρα», βρέθηκαν ηγετικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ της τελευταίας 15ετίας.

Η χθεσινή ομιλία του κ. Σαμαρά ήταν αποκαλυπτική και για την εκτίμηση που -μοιάζει να- κυριαρχεί στην ηγετική ομάδα περί του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών ή κυβερνητικής ανασύνθεσης. Ενόψει αυτού του σεναρίου, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να οικοδομήσει σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξει τη Ν.Δ. ως τη μόνη εναλλακτική λύση και πυλώνα ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μετώπου. Από τον ΣΕΒ, απηύθυνε προσκλητήριο συνεννόησης προς «όλες τις δυνάμεις που θέλουν, την ύστατη στιγμή, να εμποδίσουν αυτό που φαίνεται να έρχεται ως καταστροφή», δίνοντας σαφές στίγμα ότι η πρόθεση είναι η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής και όχι η υποστήριξη της «τωρινής πολιτικής που μας έχει φέρει στο αδιέξοδο». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σαμαράς είχε μακρά συνάντηση με τον κ. Γ. Σγουρό, υπέρ της συνεργασίας με τον οποίο έχει εκφραστεί θετικά και κατά το παρελθόν, ενώ ρόλο «γεφυροποιού» φέρεται να έχει αναλάβει ο κ. Βασ. Οικονόμου.

Σύννεφα στις σχέσεις Συγγρού – «καραμανλικών»

Σε περίοδο έντασης μοιάζουν να εισέρχονται οι σχέσεις μεταξύ της ηγετικής ομάδας της Συγγρού και του «καραμανλικού» στρατοπέδου, μετά μια μακρά περίοδο συνύπαρξης των δύο πλευρών. Η αναφορά του κ. Σαμαρά σε συνέντευξή του (Εθνος) σχετικά με τις, κατά τον κ. Τσίπρα, σχέσεις εκτίμησης μεταξύ του ιδίου και του κ. Κ. Καραμανλή ήταν ενδεικτική της έντασης που υποβόσκει και προκάλεσε συζητήσεις στο «γαλάζιο» παρασκήνιο. Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπάρχει «πολιτικό φλερτ» μεταξύ Τσίπρα και Καραμανλή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε: «Ασφαλώς και όχι. Πιστεύω ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής καταλαβαίνει πως όσοι τα ισχυρίζονται αυτά δεν του κάνουν καλό και εξυπηρετούν τους δικούς τους και μόνο σκοπούς».

Παρά το γεγονός ότι η αναφορά του κ. Σαμαρά επικεντρώνεται στον κ. Τσίπρα, οι εσωκομματικές «αναγνώσεις» την ήθελαν να απευθύνεται και προς τους συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού. Στελέχη του «καραμανλικού μπλοκ» απέφευγαν να σχολιάσουν ευθέως, κάνοντας λόγο για «“υποδείξεις” που φανερώνουν εκνευρισμό». Δεν απέκλειαν, δε, η τακτική αυτή να οφείλεται στην πίεση που δέχεται η ηγετική ομάδα από την επίμονη ανακύκλωση της συζήτησης για αλλαγή σελίδας στο κόμμα. Στους παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ, πάντως, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες οι συχνές επιθέσεις που εξαπολύονται από διαύλους προσκείμενους στην ηγετική ομάδα προς «καραμανλικά» στελέχη, μηδέ του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαιρουμένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή