ΣΥΡΙΖΑ: εσωκομματικές πιέσεις για ρήξη με τους εταίρους

ΣΥΡΙΖΑ: εσωκομματικές πιέσεις για ρήξη με τους εταίρους

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτά σε δημόσιο διάλογο τίθεται, πλέον, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για ρήξη με τους εταίρους και δανειστές, που έως τώρα έχει διατυπωθεί σε συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων και σε αρθρογραφία, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι όσο τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εξαντλούνται τόσο αυξάνεται η πίεση προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εμφανίσθηκε χθες βέβαιος ότι η συμφωνία που θα επιτύχει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα λάβει την ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. «Οταν έρθει η αμοιβαία επωφελής συμφωνία στη Βουλή, θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που δεν θα αφήνουν περιθώριο στα μέλη των Κ.Ο. των δύο κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, να μην την ψηφίσουν», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, όμως, με πρωτοβουλία του ιστότοπου rproject.gr, διοργανώνεται σήμερα, στις 7 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ, εκδήλωση με θέμα «Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές». Ομιλητές, ο Αντώνης Νταβανέλος, που σε πρόσφατο άρθρο του κατήγγειλε πλήρη αποτυχία της διαπραγμάτευσης και υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές», ο Γιάννης Μηλιός, που έχει λάβει αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, και η Σόφη Παπαδόγιαννη. Στη συζήτηση θα παρέμβουν ο Πάνος Λάμπρου, που έσπευσε χθες με διευκρινιστική δήλωση να αναφέρει ότι η συμμετοχή σε μια εκδήλωση δεν σημαίνει αυτομάτως υιοθέτηση της θεματολογίας της, και ο Γιώργος Σαπουνάς. Στην ανακοίνωση για την εκδήλωση, πάντως, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη διευκόλυνε, αντικειμενικά, αυτή την επίθεση (σ.σ.: την πίεση των δανειστών για υπογραφή μνημονιακής συμφωνίας) και η “δημιουργική ασάφεια” ενίσχυσε τους ισχυρούς». Επισημαίνεται, δε, ότι «χρειάζεται να διαλέξουμε ανάμεσα στην υπογραφή της διαφαινόμενης συμφωνίας λιτότητας και τη ρήξη με τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετατραπεί σε κόμμα λιτότητας ούτε και η κυβέρνηση να υλοποιήσει Μνημόνιο. Αυτός είναι ο λόγος που ήδη τίθενται στο τραπέζι από το εσωτερικό και το εξωτερικό προτάσεις για “ξεκαθάρισμα” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικές λύσεις “εθνικής ενότητας”», ενώ ως μόνη διέξοδος προβάλλεται «η επιλογή της ρήξης με τους δανειστές».

Αύριο συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της «εκρηκτικής συνεδρίασης» της περασμένης Πέμπτης, στη διάρκεια της οποίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις ενστάσεις σχεδόν όλων των μελών του κομματικού οργάνου, αλλά και της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η τελευταία φρόντισε την Κυριακή να διαφοροποιηθεί για άλλη μία φορά, όταν, μιλώντας για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου (ΣΚΑΪ), είπε ότι πρόκειται για «μια ανακοίνωση χωρίς θεσμική υπόσταση. Περιέχει τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης και τίποτα παραπάνω». Ο κ. Σακελλαρίδης κράτησε αποστάσεις από την εκτίμηση αυτή και μίλησε, χθες, για «μια συμφωνία που δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα, δεσμεύει και όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης».

Διαφωνίες

Πέραν των θεμάτων της διαπραγμάτευσης, οι διαφωνίες παραμένουν και σε άλλα ζητήματα. Ετσι, οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούν να πληροφορηθούν το κόστος για το ελληνικό κράτος από τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα και των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, με τιμές αρχηγού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή