Πρόοδο και έκτακτο Εurogroup επιδιώκει η Αθήνα

Πρόοδο και έκτακτο Εurogroup επιδιώκει η Αθήνα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο μία πολιτική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής που θα οδηγήσει σε ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το οποίο με τη σειρά του θα στείλει το σήμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, κινείται η κυβέρνηση. Σε τεχνικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία αύριο στη Σύνοδο Κορυφής.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ προανήγγειλαν ότι θα συναντηθούν με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, στο περιθώριο της αυριανής Συνόδου Κορυφής, γεγονός το οποίο στην Αθήνα εκλαμβάνεται ως θετικό σημάδι προκειμένου να βρεθεί μία λύση στα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας.

Με τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις 5 Ιουνίου, ύψος περίπου 300 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι και το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο δουλεύουν οι δύο πλευρές. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του STAR, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ ο υπουργός Εργασίας δήλωσε χθες ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 5η Ιουνίου. «Αν δεν επιτευχθεί μέχρι τότε λύση στο χρηματοδοτικό τα πράγματα θα είναι δύσκολα», προειδοποίησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το πλάνο της Αθήνας προβλέπει:

1. Τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση σε επίπεδο Brussels Group (BG). Χθες συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης και σήμερα θα υπάρξει συνάντηση με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες. Στο κομμάτι των δημοσιονομικών (στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων, νέα μέτρα κ.λπ.) φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο και ειδικά για φέτος, που ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, εξετάστηκε και η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, αλλά και άλλα μέτρα. Ωστόσο στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό η συζήτηση δεν έχει προχωρήσει το ίδιο ικανοποιητικά λόγω των εκατέρωθεν «κόκκινων γραμμών».

2. Πολιτική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας. Στόχος είναι ο κ. Τσίπρας να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν σε τεχνικό επίπεδο, με πολιτική παρέμβαση. Το σχέδιο προβλέπει την επίτευξη κάποιας συμφωνίας με την Ευρωζώνη, καθώς κρίνεται ότι στην παρούσα φάση το ΔΝΤ δεν δείχνει διατεθειμένο να κλείσει συμφωνία με όρους που δεν περιγράφονται στο Μνημόνιο. Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο κ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτος είχαν σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης των διαπραγματεύσεων και την προετοιμασία των ελληνικών θέσεων στη Σύνοδο Κορυφής. Αμέσως μετά, κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι «πλέον είμαστε κοντά σε συμφωνία», αλλά εκτίμησε ότι οι συζητήσεις θα τραβήξουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να κλείσουμε.

3. Εκτακτη συνεδρίαση Eurogroup. Η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει το πολιτικό «ΟΚ» για τη μέχρι στιγμής πρόοδο των διαβουλεύσεων και να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου. Σκοπός αυτής της συνεδρίασης θα είναι να εκδοθεί ένα ανακοινωθέν που θα περιγράφει ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία και υπάρχει αξιόπιστη προοπτική εκταμίευσης μέρους των δόσεων που εκκρεμούν (3,7 δισ. ευρώ) από την Ευρωζώνη. Ετσι θα λάβει η ΕΚΤ το σήμα για να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες και με τον τρόπο αυτό να χρηματοδοτηθεί το Δημόσιο έως ότου επέλθει η οριστική συμφωνία τόσο για την ολοκλήρωση του εν εξελίξει ελέγχου, όσο κυρίως για το νέο πρόγραμμα που θα υπάρχει στη μετά τον Ιούνιο εποχή. Ειδικά για το τελευταίο, η Αθήνα διεκδικεί αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους και αύξηση των επενδύσεων. Αποφάσεις που θα μπορέσουν να πλαισιώσουν τα νέα μέτρα που έρχονται, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση να υπερψηφίσουν το συνολικό πακέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή