Μέρκελ, Ολάντ ζητούν συμφωνία έως τέλος Μαΐου

Μέρκελ, Ολάντ ζητούν συμφωνία έως τέλος Μαΐου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα έως το τέλος Μαΐου τόνισαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Το συγκεκριμένο ορόσημο, εκτός του ότι είναι κρίσιμο για τη ρευστότητα της χώρας, απέχει και ένα μήνα πριν από τη λήξη της επέκτασης του προγράμματος, και σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων έχει εξηγήσει ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος -αφού επιτευχθεί η συμφωνία σε επίπεδο θεσμών- για να γίνει και η εκταμίευση χρημάτων.

Δέκα, μόλις, ημέρες πάντως πριν από το τέλος του μήνα, η σύγκληση έκτακτου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα δεν είναι ιδιαιτέρως πιθανή, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, καθώς τη Δευτέρα είναι η αργία του Αγίου Πνεύματος (για τους ρωμαιοκαθολικούς) και την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών των 7 πιο ισχυρών οικονομιών (G7) συναντώνται στη Δρέσδη της Γερμανίας. Παρ’ όλα αυτά, την εκτίμηση πως θα επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, μια άποψη που ακούγεται πολύ αισιόδοξη σε Ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Οι κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ, στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Βερολίνο, δήλωσαν ότι το μήνυμα που θα περάσουν στον Ελληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. «Αναμένουμε σημαντική πρόοδο στο Brussels Group», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το Brussels Group, μετά μια παύση εβδομάδας, αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου σήμερα τις εργασίες του στις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, υπάρχει ακόμα πολλή δουλεία που πρέπει να γίνει.

Χαμηλοί τόνοι

Τους τόνους για ενδεχόμενη συμφωνία για την Ελλάδα στη Ρίγα χαμήλωσε σημαντικά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η συνάντηση δεν πραγματοποιείται για αυτόν τον λόγο», δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ, προσθέτοντας ωστόσο πως συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που δήλωσε χθες ότι δεν είναι πιθανόν να υπάρξει η συμφωνία στη Ρίγα. Τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο έπειτα από συνομιλίες με την Ευρ. Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ο κ. Γιουνκέρ σε δηλώσεις του στο Bloomberg διέψευσε εξάλλου τη «διαρροή» στο tovima.gr που έκανε λόγο για σχέδιο δικό του με στόχο να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των διαπραγματεύσεων. «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Γιουνκέρ», φέρεται να δήλωσε, αν και παραδέχθηκε ότι εμπλέκεται προσωπικά στις συζητήσεις για εξεύρεση λύσης.

Ο εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής Μ. Σχοινάς δήλωσε χθες ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα χάσματα στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. «Θεωρούμε πως υπάρχει πρόοδος αλλά με αργό ρυθμό», είπε, ενώ σχετικά με τη «διαρροή» για το σχέδιο Γιουνκέρ ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε οποιοδήποτε έγγραφο του είδους που αναφέρεται στον ελληνικό Τύπο και πραγματικά δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε αυτή η είδηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή