Πρώην υπουργοί Οικονομικών στην Εξεταστική της Βουλής για τα Μνημόνια

Πρώην υπουργοί Οικονομικών στην Εξεταστική της Βουλής για τα Μνημόνια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Οικονομικών της περιόδου 2009-2015, πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τεχνοκράτες των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Αντ. Σαμαρά, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μαρτύρων τον οποίο κατέθεσε χθες η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. Την επέκταση των εργασιών της Εξεταστικής για τα Μνημόνια και στην τρέχουσα κυβερνητική περίοδο επιχείρησαν χθες οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, δεν είναι δυνατόν, καθώς την πλειοψηφία της Εξεταστικής διατηρεί εξ αντικειμένου η εκάστοτε κυβερνητική παράταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πρότειναν να προστεθεί στη σειρά των υπουργών Οικονομικών και ο νυν κάτοχος του χαρτοφυλακίου, Γ. Βαρουφάκης. Στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν θα οριστικοποιηθεί η σύνθεση του καταλόγου όσων θα κληθούν στην επιτροπή. Πηγές της πλειοψηφίας ανέφεραν χθες ότι οι πρωθυπουργοί εκείνης της περιόδου θα κληθούν εμβόλιμα.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ζαννιά, Γ. Στουρνάρα και Φίλ. Σαχινίδη, τον πρώην διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο, τους πρώην υπουργούς Λούκα Κατσέλη και Χ. Παμπούκη. Καθώς επίσης, τους πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, τους εκάστοτε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΔΔΗΧ, τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο ΔΝΤ, τους κ. Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς και Πόουλ Τόμσεν από την τρόικα, τον κ. Στ. Παπασταύρου, σύμβουλο του κ. Αντ. Σαμαρά, και από το ΔΝΤ τον κ. Ντ. Στρος-Καν και τον υπό παραίτηση επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Στη λίστα της Ν.Δ., την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής του κόμματος στην εξεταστική επιτροπή Χρ. Σταϊκούρας, περιλαμβάνονται, επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών, μαζί με τον κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Σταϊκούρας, όπως άλλωστε και οι κ. Ανδ. Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) και Γ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, πρότεινε να κληθούν οι πρώην και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, που συνεργάζονται με την κυβέρνηση.

Το «Ποτάμι»

Εντελώς διακριτή τακτική ακολούθησε το «Ποτάμι». Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Αμυράς ανέγνωσε μια λίστα 16 καθηγητών οι οποίοι θα βοηθήσουν, όπως είπε, στην κατανόηση των βαθύτερων αιτίων της κρίσης.

Υπήρξε και έντονο επεισόδιο ανάμεσα στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και τον κ. Λοβέρδο. Η κ. Κασιμάτη μίλησε για την περίοδο ένταξης στο πρώτο Μνημόνιο με φράσεις όπως «η Ελλάδα μετατράπηκε σε αποικία χρέους». Η τοποθέτηση της κ. Κασιμάτη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος την κατηγόρησε για «γενιτσαρισμό» αναφερόμενος στο γεγονός ότι η νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ και εκ των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή