Προτάσεις υπέρ καθυστέρησης πληρωμών σε εταίρους και ρήξης

Προτάσεις υπέρ καθυστέρησης πληρωμών σε εταίρους και ρήξης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις διαβεβαιώσεις για στήριξη της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, καταγράφηκαν χθες οι πρώτες δημόσιες αποχρώσες ενδείξεις πολιτικής οριοθέτησης δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκαν υπέρ μιας διαφορετικής πορείας, συμπεριλαμβανομένης και της ρήξης, εκφράζοντας ταυτόχρονα διαφωνίες με τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε θεμελιώδη ζητήματα.

Σε εκδήλωση που οργάνωσε το Κόκκινο Δίκτυο, με τη συμμετοχή μελών της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις έντονες διαφωνίες με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν υπήρξε καμιά αναφορά για κρίση, διάσπαση ή αποχώρηση από το κόμμα, ωστόσο με βάση τις θέσεις που διατύπωσαν γεννούν εύλογα ερωτηματικά για το πώς θα διαφυλαχθεί η ενότητα, αν μια πιθανή συμφωνία θα είναι αντίθετη με τις διακηρύξεις τους.

Ο κ. Γ. Μηλιός (ανεξάρτητος) τάχθηκε υπέρ της «καθυστέρησης πληρωμών», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτό δεν έχει καμιά συνέπεια για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Τόνισε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να εμμείνει στις προεκλογικές του δεσμεύσεις», ενώ άσκησε έντονη κριτική στον Γ. Βαρουφάκη, σημειώνοντας ότι ο πολύτιμος χρόνος δεν χάθηκε μόνο από απειρία, αλλά και γιατί η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί στο πλαίσιο της στρατηγικής του αντιπάλου. Ο κ. Μηλιός ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες, γιατί αυτή η τακτική οδηγεί σε αδιέξοδο.

Η κ. Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Π.Γ. (Αριστερό Ρεύμα), δήλωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία λιτότητας και ότι πρέπει να υπάρχει και πλάνο επιστροφής στη δραχμή, καθώς αυτό μπορεί να προκύψει εκ των πραγμάτων και όχι επειδή θα το επιδιώξει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ «πάση θυσία στο ευρώ».

Ο κ. Αντ. Νταβανέλος (ΔΕΑ και μέλος της Π.Γ.) είπε ότι σύντομα θα γίνει καθαρό ότι ως κατάληξη διαπραγματεύσεων οι δανειστές θέλουν το τρίτο μνημόνιο και θα επιδιώξουν να το κάνουν συντρίβοντας πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Επέκρινε το γεγονός ότι «οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ θα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι αν δεν χρηματοδοτηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία άμεσα, «θα σκάσουν στα χέρια της κυβέρνησης». Ο κ. Νταβανέλος είπε ότι η ρήξη είναι διέξοδος, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαγραφής μεγαλύτερου μέρους του χρέους και υπέρ των εκλογών.

Ο κ. Γ. Σαπουνάς (ΑΠΟ – μέλος της Κ.Ε.) εξέφρασε την αντίθεσή του στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και στην εκλογή του κ. Πρ. Παυλόπουλου, ενώ τόνισε την ανάγκη να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα κομματικά όργανα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και τάχθηκε κατά οποιασδήποτε προοπτικής να υπάρχουν μνημονιακά μέτρα.

Ο Π. Λάμπρου (μέλος της Π.Γ. – Κίνηση 53) τόνισε ότι, παρά τα προβλήματα και τα διλήμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος, σημείωσε την ανάγκη η κυβέρνηση να δώσει μάχη για την ανασυγκρότηση της χώρας και υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τα κομματικά όργανα και όχι από μια μικρή κυβερνητική ομάδα, είτε πρόκειται για δημοψήφισμα, είτε για εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή