Συναντήσεις Μέρκελ με «αντάρτες»

Συναντήσεις Μέρκελ με «αντάρτες»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συναντά προσωπικά μικρές ομάδες βουλευτών του κόμματός της στην προσπάθεια να αποσοβήσει πιθανή «ανταρσία» σε σχέση με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Εκτιμάται ότι έως και το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) θα μπορούσε να αρνηθεί να υποστηρίξει πιθανή συμβιβαστική λύση που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός των επόμενων μηνών.

Στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU έχουν ξεκινήσει επαφές με πιθανούς αντιρρησίες λέγοντάς τους ότι είναι πιθανό να κληθούν να υπερψηφίσουν μια συμβιβαστική συμφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα, ακόμη και αν η Αθήνα αρνηθεί να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούν οι πιστωτές. Το Bloomberg επικαλείται τρεις ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η καγκελάριος διοργανώνει συναντήσεις με μικρές ομάδες «ανταρτών» βουλευτών. Η κ. Μέρκελ τους ενημερώνει πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει γεωστρατηγική αποσταθεροποίηση της περιοχής, σύμφωνα με μια πηγή. Κατά το Bloomberg, η επιτυχία της στρατηγικής που ακολουθεί η κ. Μέρκελ εξαρτάται από το αν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αρκετές παραχωρήσεις ώστε να της επιτρέψει να «πουλήσει» το πακέτο στους βουλευτές της, ενώ το έργο της καθίσταται πιο δύσκολο εξαιτίας της κλιμακούμενης ενόχλησης που έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απροθυμία της κυβέρνησης Τσίπρα να συνεργαστεί με τους εταίρους. Παρ’ όλα αυτά ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί, όπως ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Τόμας Στέφεν, υποστηρίζουν ότι οι εταίροι δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν τόσο πολύ στο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ προσπαθεί να πείσει τους «αντάρτες» βουλευτές της να υποστηρίξουν ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα σημαίνει ότι πιστεύει πως η ελληνική χρεοκοπία θα σηματοδοτούσε γενικότερη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι θα έπληττε την ευρωπαϊκή ενότητα και ότι θα μείωνε την επιρροή της Ενωσης. Οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας θα πρέπει να επικυρωθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Υπολογίζεται ότι έως 100 από τους συνολικά 311 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θα μπορούσαν να αρνηθούν να υπερψηφίσουν ένα τρίτο πακέτο. Αυτό θα αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα για την κ. Μέρκελ, ωστόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ελέγχει 504 από τις 631 έδρες της γερμανικής Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή