Αναβολή αποφάσεων στη Ν.Δ.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία τακτική νίκη που εκτιμά ότι θα του επιτρέψει να κλείσει, προσωρινά, την ανακυκλούμενη συζήτηση για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι της συμφωνίας και να περιορίσει τις πιέσεις από το εσωτερικό και εξωτερικό για μία θετική στάση, φέρεται να εξασφάλισε χθες ο κ. Αντώνης Σαμαράς στο, άτυπο και συνεπώς μη δεσμευτικό, Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. «Η Ν.Δ. ως η κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη της πατρίδας μας, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να εκφράσει άποψη επί μιας ανύπαρκτης ακόμα συμφωνίας», η οποία θα αφορά (σ.σ. η επιλογή των λέξεων όχι τυχαία) «την 5η αξιολόγηση του μνημονίου μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας», σημειώνεται στην ομόφωνη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη δίωρη συνεδρίαση.

Πηγές της ηγετικής ομάδας διατύπωναν την άποψη ότι, μετά και τα χθεσινά, δεν δικαιολογείται η συνέχιση της εσωστρέφειας, ειδικά από τα μέλη του Συμβουλίου, και συνεπώς «η θεωρητική συζήτηση θα πρέπει να σταματήσει». Ωστόσο, το ομόφωνο της ανακοίνωσης δεν καλύπτει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διατυπώθηκαν χθες και απηχούν και στο εσωτερικό του κόμματος. Ετσι, ενώ η κατ’ αρχήν στάση της ηγετικής ομάδας είναι αρνητική, η μερίδα των στελεχών υπέρ της συμφωνίας δεν είναι αμελητέα. Εν προκειμένω, ο κοιν. εκπρόσωπος, Κυρ. Μητσοτάκης, επέμεινε στη θέση του για, επί της αρχής, «ναι», σημειώνοντας ότι «μία μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από μία μη συμφωνία». Στην ίδια γραμμή βρέθηκε και η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη που σχολίασε ότι δεν μπορεί η Ν.Δ. να είναι «a priori αρνητική». Πάντως, οι Κυρ. Μητσοτάκης και Ολγα Κεφαλογιάννη, όπως και το σύνολο των μελών του Συμβουλίου, εμφανίστηκαν να αναγνωρίζουν την παράμετρο της υπερφορολόγησης, που εγείρει η ηγετική ομάδα ως λόγο άρνησης της συμφωνίας, επιχειρώντας πάντως να διακρίνουν τη «μεγάλη εικόνα» της συμφωνίας από τα παρεπόμενά της.

Υπέρ της στήριξης μιας συμφωνίας, όπως επιβάλει ο στόχος παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά και «οι αρχές και αξίες της παράταξης» εμφανίστηκε και ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδ. Παπαμιμίκος, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να κινηθεί προς τρεις κατευθύνσεις: να επιβάλει τη θεσμική ενημέρωση του κοινοβουλίου και των πολιτών, ακόμη και με αίτημα Σύγκλησης του συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, να καταθέσει προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να αποτραπεί η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσθετη φορολόγηση του ιδιωτικού τομέα και, τέλος, να ανοίξει μέτωπο έναντι των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που οδηγούν στην αναβίωση του πελατειακού κράτους και την αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών για να καλυφθεί το έλλειμμα ενημέρωσης τάχθηκαν, επίσης οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Αδ. Γεωργιάδης. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς πάντως να υπάρξει η αίσθηση ότι στις προθέσεις του κ. Σαμαρά περιλαμβάνονται σχετικές πρωτοβουλίες. Στον αντίποδα, επιφυλάξεις για τη στήριξη της συμφωνίας φέρεται να εξέφρασαν, εμμέσως πλην σαφώς και πάντοτε υπό την αίρεση του τελικού κειμένου αν υπάρξει, οι κ. Μ. Βορίδης («μην είμαστε επισπεύδοντες» είπε), Αδ. Γεωργιάδης, Ευ. Μεϊμαράκης (ανέδειξε τη φορολογική επιβάρυνση) και ο Νικ. Κακλαμάνης.

Η απόφαση

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ., και όχι μόνον, υπάρχει ισχυρή αμφιβολία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει συμφωνία και, δευτερευόντως, για τους όρους υπό τους οποίους θα τη φέρει προς έγκριση. Αν, δηλαδή, θα τη φέρει στη Βουλή, εάν θα υπάρχει η στήριξη των βουλευτών της συμπολίτευσης ή εάν θα απαιτηθεί ψήφος από κόμματα της αντιπολίτευσης, αν θα προηγηθούν εκλογές. Τα σενάρια προφανώς εξετάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ μεταξύ άλλων διατυπώθηκε και η άποψη ότι η Ν.Δ. μπορεί να εμφανιστεί να στηρίζει τη συμφωνία και, αμέσως μετά, να συρθεί σε εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πολιτικά επιχειρήματα. Χθες, πάντως, συμφωνήθηκε ότι επί του θέματος θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος, κυρίως η κοινοβουλευτική ομάδα αλλά όχι μόνον. Το ζήτημα ήγειρε πρώτος ο κ. Νικ. Κακλαμάνης (συντάχθηκαν οι Κεφαλογιάννη, Μητσοτάκης, Μπούρας) με τον κ. Σαμαρά να σπεύδει να σημειώσει ότι «προφανώς θα υπάρξει συνεδρίαση». Τούτο, βέβαια, ουδόλως σημαίνει ότι το κέντρο λήψης των αποφάσεων θα μεταφερθεί στους βουλευτές. Το προνόμιο της τελικής απόφασης διατηρεί, προφανώς, για τον εαυτό του ο πρόεδρος της Ν.Δ., με κριτήριο εάν οι πολιτικές που θα περιλαμβάνονται προωθούν, κατά το ανακοινωθέν, «την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή