Η ρύθμιση χρέους αντίβαρο στις πιέσεις εκ των έσω

Η ρύθμιση χρέους αντίβαρο στις πιέσεις εκ των έσω

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα του χρέους πρόκειται να θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που θα έχει αύριο και μεθαύριο στη Ρίγα της Λεττονίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ανατολικής Γειτονίας της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σχετικά στην ενημέρωση που έκανε χθες προς το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε, επιδίωξή του είναι να τεθεί το χρέος ως θέμα συζήτησης από τώρα, με στόχο να ανοίξει ευρύτερα από Σεπτέμβριο, αλλά και να αποτυπωθεί άμεσα η βούληση για αντιμετώπιση του ζητήματος στις προβλέψεις για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα τεθούν ως στόχοι από την προσεχή συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας, έχοντας απέναντί του ένα επιφυλακτικό ακροατήριο, καθώς τα μέλη του προεδρείου διατύπωσαν μόλις την περασμένη εβδομάδα προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σοβαρές ενστάσεις για τη διαπραγματευτική στρατηγική που ακολουθείται, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει άμεσα μια συμφωνία, στην οποία θα συμπεριληφθούν θέματα φορολογίας, οι τροποποιήσεις στον ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις. Ανέφερε ότι έχει καταστεί σαφές προς τους εταίρους ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ παραμένουν οι διαφορές στο μέτωπο των εργασιακών. Για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να περιορίσει τις πρόωρες συντάξεις, με ορισμένες εξαιρέσεις για γυναίκες με ανήλικα παιδιά και ΑΜΕΑ, και να προχωρήσει την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Στο σύνολό του, πάντως, το θέμα θα επανέλθει, έχοντας προηγουμένως ολοκληρωθεί σχετική αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές που υπάρχουν.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι στη Ρίγα, πέραν των διμερών συναντήσεων που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, γίνεται προσπάθεια για κάποιας μορφής «ομαδοποιημένη» συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. που θα βρεθούν στην πρωτεύουσα της Λεττονίας για τη σύνοδο. Στόχος της επιδίωξης αυτής είναι να υπάρξει μια κατά το δυνατόν αναλυτικότερη συζήτηση των εμπλεκομένων μερών και να ανοίξουν όλα τα θέματα επί των οποίων υπάρχουν διαφορές, σε μια προσπάθεια αυτές να γεφυρωθούν. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επαναλαμβάνουν, πάντως, ότι αν και κρίσιμη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, η σύνοδος στη Ρίγα δεν αναμένεται να σημάνει την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Οι ίδιες πηγές τοποθετούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, εκτιμώντας ότι, με την κατάλληλη πολιτική ώθηση και τις κατευθυντήριες που θα προκύψουν από τις συναντήσεις στη Ρίγα, οι διαβουλεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια θα εισέλθουν σε μια τελική, εντατικοποιημένη φάση, που θα φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να λάβει από τους συνομιλητές του ένα πολιτικό μήνυμα στήριξης, αλλά και κάποια ένδειξη ότι αναγνωρίζονται οι υποχωρήσεις της Αθήνας και πως μπορεί να υπάρξει κάποια μετακίνηση και από την άλλη πλευρά.

Συνεδρίαση Π.Γ.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων και οι τελευταίες εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συγκαλείται σήμερα, στις 2 μ.μ. Για όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα ενημερώσει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ορισμένοι επιθυμούν να γίνει το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, χωρίς να υπάρχει μορφοποιημένη -τουλάχιστον ως προς το βασικό περίγραμμά της- η συμφωνία, είναι αμφίβολο αν το σχετικό αίτημα θα γίνει αποδεκτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή