Ο Β. Σόιμπλε δεν αποκλείει χρεοκοπία

Ο Β. Σόιμπλε δεν αποκλείει χρεοκοπία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σκληραίνοντας για άλλη μία φορά τη στάση του έναντι της Αθήνας, τη στιγμή που και το ΔΝΤ εμφανίζεται να τηρεί ανελαστικές θέσεις. Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στη Wall Street Journal, o κ. Σόιμπλε τόνισε ότι δεν μπορεί να επαναλάβει τη διαβεβαίωση που είχε δώσει στα τέλη του 2012 ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απηύθυνε, επίσης, ευθεία προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην υπερβαίνει τον ρόλο της ως μιας εκ των τριών θεσμών, προσπαθώντας να αναλάβει ρόλο γεφυροποιού μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών. Τέλος, απέκλεισε σενάρια τμηματικής καταβολής της τελευταίας δόσης του απερχόμενου προγράμματος και τόνισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα άρσης του αδιεξόδου σε τεχνικό επίπεδο μέσω ενός πολιτικού συμβιβασμού σε επίπεδο κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη συνάντησή του την Τρίτη με βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμα η υπέρβαση από την ελληνική πλευρά, που θα επιτρέψει την άρση του αδιεξόδου. Παράλληλα, το Βερολίνο επιμένει ότι δεν θα δεχθεί επ’ ουδενί την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου.

Η στάση του Ταμείου θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας. Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα, θα πρέπει, πρώτον, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και, δεύτερον, να κλείσει η χρηματοδότηση και να θεωρείται βιώσιμο το χρέος. Ως εκ τούτου ζητεί σκληρά μέτρα στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν προχωρήσει σε εκταμίευση των δόσεων, η γερμανική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να πείσει το Κοινοβούλιό της να εγκρίνει και άλλα χρήματα προς την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, διάγγελμα για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης προς την Ελλάδα, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Τσίπρα αρνηθεί να εφαρμόσει μέρος όσων είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους θεσμούς, εξετάζει η Αγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, είναι να έχει πειστεί η ίδια ότι η Αθήνα έχει κάνει αρκετά, ώστε να προκύψει μια συμφωνία που να μπορεί να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Αγνοια δηλώνουν υψηλόβαθμες πηγές

Σε ερωτήσεις πάντως της «Κ», υψηλόβαθμες γερμανικές πηγές δηλώνουν άγνοια περί σχεδιαζόμενου διαγγέλματος. Επαναλαμβάνουν δε ότι μόνο η αξιολόγηση των θεσμών και η απόφαση του Eurogroup, που θα βασίζεται σε αυτήν, μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή βάση για μια θετική ψήφο στην Μπούντεσταγκ. Πηγές του γερμανικού υπ. Οικονομικών, σε διευκρινιστική ερώτηση για την αναφορά του Τόμας Στέφεν στο «γενικό πλαίσιο» που «πρέπει να είναι σαφές», απαντούν παραπέμποντας στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, μνημονεύουν το σημείο όπου «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απέχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή