Προσπάθεια άρσης αδιεξόδου με Μέρκελ, Ολάντ

Προσπάθεια άρσης αδιεξόδου με Μέρκελ, Ολάντ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να έχει στη Ρίγα της Λεττονίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι αργά χθες δεν είχε επιβεβαιωθεί συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την οποία επιθυμεί η Αθήνα και, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με το επιτελείο του Μαξίμου, θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, καθώς πρόκειται για Σύνοδο Κορυφής Ανατολικής Γειτονίας, και αναμένεται να συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Από τη συνάντηση με Μέρκελ, Ολάντ και Γιουνκέρ η Αθήνα προσδοκά να εξασφαλίσει ένα θετικό πολιτικό μήνυμα που θα βοηθήσει στην ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Από την κυβέρνηση έγινε πριν από μερικές ημέρες κρούση προς τη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας στις Βρυξέλλες να διερευνήσει το ενδεχόμενο να μπει στην ατζέντα της συνόδου το ελληνικό ζήτημα, κάτι που ωστόσο δεν είναι εφικτό, καθώς πρόκειται για Σύνοδο Ανατολικής Γειτονίας με πολύ συγκεκριμένη θεματολογία.

Εξειδικευμένες προτάσεις

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει στους συνομιλητές του πως έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς αρκετά βήματα στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας και ότι υπάρχουν πλέον στο τραπέζι εξειδικευμένες και επεξεργασμένες προτάσεις, όπως είχε ζητηθεί από τους θεσμούς. Αναμένεται, επίσης, να αναφέρει ότι δεν μπορεί η μετακίνηση να είναι μόνο από την ελληνική πλευρά και ότι, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει διασφαλίσει ορισμένα πράγματα και να μπορεί να υπερασπισθεί ότι, τελικά, υιοθετείται ένα νέο μείγμα πολιτικής, στην κατεύθυνση υπέρβασης της κρίσης.

Ο κ. Βαρουφάκης

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι εάν η Αθήνα βρεθεί στο δίλημμα της πληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στις 5 Ιουνίου ή τους μισθούς και τις συντάξεις του μήνα, θα επιλέξει το δεύτερο. Μιλώντας στο Channel 4, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι εάν μπορούμε να πληρώσουμε το Ταμείο και τους μισθούς και τις συντάξεις, τότε θα το πράξουμε. Αν όχι, τότε θα βάλουμε σε προτεραιότητα τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει περί τα 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και αυτή είναι η πρώτη δόση του Ιουνίου προς το Ταμείο για τον επόμενο μήνα. Συνολικά, τον Ιούνιο θα πρέπει να καταβληθεί 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα η χώρα δεν έχει στη διάθεσή της τα 300 εκατ. ευρώ για τις 5 Ιουνίου.

Για διεκδίκηση συμφωνίας και λύσης εντός της Ευρωζώνης έκανε εξάλλου λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης (MEGA). Αφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί η 13η σύνταξη μέσα στο τρέχον έτος. «Αν καταφέρουμε να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση, εμείς έχουμε στόχο να υπερβούμε το όριο του χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος και αυτό θα μπορέσει να δώσει χρήματα και για τη 13η σύνταξη και για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί και να εφαρμοσθεί Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΝΦΙΑ, αν ισχύσει, θα υπολογισθεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες», επισήμανε, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, χρονική μετάθεση κατά τουλάχιστον ένα έτος δύο βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαίωσε, δε, ότι η συζήτηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν αφορά την κατάργησή της, καθώς, όπως είπε, «η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν εφαρμόσθηκε και θα έρθει στη Βουλή τροπολογία που θα την αναστέλλει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή