Στην Κ.Ε. μεταφέρεται η μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κ.Ε. μεταφέρεται η μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως αποφασίσθηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία, θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο, μεταφέρεται η εσωκομματική, έντονη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους και τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας. Χθες, την ενημέρωση της Π.Γ. για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ με τη συμμετοχή του έτερου υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, συζητήθηκε το θέμα της ΕΡΤ.

Ο κ. Φλαμπουράρης περιέγραψε τη διεκδίκηση της κυβέρνησης για μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει προβλέψεις για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα (0,8% – 1,5% για φέτος και το 2016 και μετά πρόβλεψη για 3,5%), όχι μείωση μισθών και συντάξεων, όχι ομαδικές απολύσεις, θα δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να νομοθετήσει για τα εργασιακά, θα εμπεριέχει αναφορά στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, θα συμπεριλαμβάνει αναπτυξιακό πακέτο και ανακατανομή των φορολογικών βαρών.

Ηπιοι τόνοι

Αν και η συνεδρίαση έγινε σε ήπιους τόνους, σε αντίθεση με τη θυελλώδη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, για άλλη μια φορά διατυπώθηκαν προβληματισμός και παρατηρήσεις. Από την πλευρά των μελών της Γραμματείας που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, έγιναν αναφορές στην ανάγκη να διατηρηθεί το πλαίσιο που έχει περιγραφεί, με τις «κόκκινες γραμμές» που το οριοθετούν, ενώ, αναφορικά με τη διαπραγματευτική στρατηγική, επισημάνθηκε ότι πιθανόν οι εταίροι τραβάνε σε μάκρος τη διαπραγμάτευση για να χάνει πολιτικό χρόνο η κυβέρνηση και, μέσω της χρηματοδοτικής ασφυξίας, να αναγκαστεί στο τέλος σε επώδυνους συμβιβασμούς.

Ενστάσεις διατυπώθηκαν και για την πληρότητα της ενημέρωσης, καθώς, όπως ειπώθηκε, γίνεται ενημέρωση για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, αλλά δεν υπάρχει καμιά αναφορά στις πιέσεις που ασκούν οι εταίροι σε όσα ζητεί η άλλη πλευρά ούτε εξειδικεύεται η συζήτηση για τα φορολογικά ζητήματα ή τις απαιτήσεις για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που παγίως επαναφέρουν στη συζήτηση οι δανειστές. Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς δεν αναμένεται μέχρι το Σαββατοκύριακο να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο να συζητηθεί, από ορισμένους εκτιμάται ότι εντάσσεται στις κινήσεις της κομματικής ηγεσίας να εκτονωθεί κάπως η συσσωρευμένη αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματος.

Για το θέμα της ΕΡΤ, ο κ. Παππάς διαβεβαίωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα επαναλειτουργήσει. Ο υπουργός Επικρατείας έγινε δέκτης διαμαρτυριών για τη συγκρότηση του Δ.Σ. και ιδιαίτερα για την επιλογή του κ. Λάμπη Ταγματάρχη, ενώ υπήρξαν και παρατηρήσεις ότι δεν μπορεί να ανακοινώνονται τέτοιες αποφάσεις χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως καμιά ενημέρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι, από τη στιγμή που η απόφαση έχει ανακοινωθεί δημοσίως, δεν μπορεί να γίνει ανάκλησή της και παρέπεμψε τη συζήτηση για το θέμα στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή