Στ. Θεοδωράκης: Πιθανό σενάριο οι πρόωρες εκλογές

Στ. Θεοδωράκης: Πιθανό σενάριο οι πρόωρες εκλογές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκλογική ετοιμότητα θέτει το κόμμα του ο κ. Στ. Θεοδωράκης, καθώς σε όλες τις τελευταίες συσκέψεις του «Ποταμιού», το ενδεχόμενο να καταφύγει ο πρωθυπουργός σε πρόωρες κάλπες θεωρείται, πλέον, το πιθανότερο σενάριο, στην περίπτωση που η επιζητούμενη συμφωνία με τους εταίρους προσκρούσει στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το σενάριο αυτό θεωρείται επικρατέστερο όχι μόνον έναντι του δημοψηφίσματος, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που η συμφωνία ψηφισθεί στη Βουλή με τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Και τούτο, διότι στη Σεβαστουπόλεως εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνον δεν απεύχεται τις εκλογές, αλλά ανομολόγητα πια τις επιδιώκει, προκειμένου να πετύχει δύο στόχους: Πρώτον, να κάνει ένα κοινοβουλευτικό ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας εκτός ψηφοδελτίων όσα στελέχη αντιδρούν σε οποιονδήποτε συμβιβασμό επιδιώκεται με τους εταίρους και, παράλληλα, να αξιοποιήσει το μεγάλο δημοσκοπικό του πλεονέκτημα έναντι του κ. Σαμαρά, διεκδικώντας μ’ έναν μετριοπαθέστερο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και την αυτοδυναμία.

Ακριβώς με αυτά τα δεδομένα, στο «Ποτάμι» αποφασίστηκε να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες μια εκστρατεία διπλής εκλογικής διεύρυνσης, όπως την ονομάζουν οι βουλευτές του. Ο στόχος, όπως τον περιγράφουν, είναι να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ότι το «Ποτάμι» είναι η μόνη αξιόπιστη πολιτική διέξοδος ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως η μόνη προοδευτική εναλλακτική επιλογή. Είτε για τους κεντρώους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που ασφυκτιούν, παρατηρώντας το κόμμα τους να έχει εγκλωβιστεί στα λάθη του, είτε και για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν ήδη τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται.

Στο πλαίσιο αυτό, οι 17 βουλευτές του «Ποταμιού» θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα περιοδείες σε όλους τους νομούς της χώρας, προκειμένου να προβάλουν στους πολίτες τις επεξεργασμένες πλέον προτάσεις του κόμματός τους, ενώ και ο κ. Θεοδωράκης θα εντείνει τις εκτός Αθηνών επισκέψεις του. Και τούτο, διότι το εκλογικό πρόβλημα του «Ποταμιού» εξακολουθεί δημοσκοπικά να εντοπίζεται στις μικρές επαρχιακές πόλεις, στις οποίες η απήχησή του είναι σαφώς μικρότερη απ’ ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης, εκτός από την προσπάθεια πολιτικής αποδόμησης του πρωθυπουργού που επείσθη να αναλάβει προσωπικά, θα ασκεί στο εξής ανάλογη κριτική και στον Αντ. Σαμαρά, ενώ θα πάψει να αναφέρεται στον Ευάγγ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να εμπεδωθεί η αίσθηση της απόλυτης κυριαρχίας του στον κεντρώο χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή