«Ανάκριση» Αντ. Σαμαρά στο ΕΛΚ

«Ανάκριση» Αντ. Σαμαρά στο ΕΛΚ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο γήπεδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι ηγέτες του οποίου συνεδριάζουν πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο στη Ρίγα, μεταφέρεται η προσπάθεια του κ. Αντ. Σαμαρά προς αναζήτηση διεθνών συμμαχιών, αλλά και λύσης για την Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στη Λεττονία, όπου στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ αναμένεται να έχει κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες. Παρά το γεγονός ότι πηγές των Βρυξελλών έκαναν λόγο για πιθανή συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με την Αγκελα Μέρκελ, η Συγγρού επικαλούμενη και τη στενότητα του προγράμματος απέφευγε να επιβεβαιώσει. Ωστόσο θεωρείτο δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς θα κληθεί να περιγράψει την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και τη δική του θέση έναντι μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Παρά το γεγονός ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της Ν.Δ. αλλά και στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπογραμμίζεται η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, το γεγονός ότι η Ν.Δ. κρατά ανοικτές τις επιλογές, και της καταψήφισης, δημιουργεί προβληματισμό. Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν προς την «Κ» ότι τη στιγμή που η ίδια η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει την άρνηση στελεχών του κόμματός της έναντι μιας νέας συμφωνίας με την Ελλάδα, η στάση που θα κρατήσει το «αδελφό» κόμμα της Ν.Δ. στην Ελλάδα καθίσταται μείζονος σημασίας, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα απομόνωση του κόμματος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Χθες, η Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Γ. Βαρουφάκη. Μάλιστα, αποφάσισε να μην επενδύσει στην πρωτοφανή παραδοχή του υπουργού περί… καταγραφής των συνομιλιών με συναδέλφους του, αλλά να οικοδομήσει σε αυτήν ανατρέχοντας σε αντιφατικές δηλώσεις του τελευταίου 4μήνου. Από τον στόχο της διαπραγμάτευσης και τη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν θέλει την εκταμίευση της δόσης μέχρι τα πρόσφατα περί ΦΠΑ. «Οι αντιφατικές τοποθετήσεις του κ. Βαρουφάκη, εκτός από φαιδρές, είναι και επικίνδυνες για την ελληνική οικονομία, καλούμε την κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να σοβαρευτεί» καταλήγουν πηγές της Συγγρού.

Ο λόγος στους βουλευτές

Στον απόηχο του προχθεσινού Πολιτικού Συμβουλίου, από τη Συγγρού παρακολουθούν με προσοχή τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος, κρίνοντας ότι η απόφαση που ελήφθη λειτούργησε κατευναστικά, προκειμένου να περιοριστεί η εσωστρέφεια. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, εκ των βασικών υποστηρικτών της άποψης για υπερψήφιση της συμφωνίας, εμφανίστηκε χθες με πιο «στρογγυλεμένο λόγο» (σ.σ. η αναφορά του σε «πιρουέτες» είχε προκαλέσει ισχυρή ενόχληση στην ηγεσία), χωρίς πάντως να αποστεί από τη θέση του.

Αυτός, ωστόσο, που με χθεσινές δηλώσεις του εμφανίστηκε να κλιμακώνει την πίεση προς την ηγεσία ήταν ο κ. Ν. Δένδιας. Ο πρ. υπουργός, που επικαλέστηκε το παράδειγμα Κάμερον στη Βρετανία, προκειμένου να σημειώσει ότι οι πολίτες δεν ζητούν πλέον ηγέτες – σωτήρες, ζήτησε (Ρ/Σ 90,3) εκ νέου τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και, κυρίως, απαίτησε η τελική απόφαση για τη συμφωνία να ληφθεί με ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών. Αντίστοιχη πρόταση είχε διατυπώσει, προ ημερών, και ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλα στελέχη, όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης και εδώ, πλέον, διαμορφώνεται μία νέα διελκυστίνδα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς η ηγετική ομάδα διαμηνύει ότι η «τελευταία λέξη» ανήκει, προφανώς, στον κ. Σαμαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή