Κρας τεστ για την κυβέρνηση η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Κρας τεστ για την κυβέρνηση η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις διεργασίες που θα συντελεστούν στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρεται το πολιτικό ενδιαφέρον το Σαββατοκύριακο, καθώς η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ναι μεν θα γίνει χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, ωστόσο οι τάσεις είναι υποχρεωμένες εκ των πραγμάτων να επιβεβαιώσουν, να ενισχύσουν ή να αποδυναμώσουν τις γνωστές «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, το πλεονέκτημα της συνεδρίασης το έχει ο πρωθυπουργός, καθώς είναι ένα βήμα μπροστά από την αριστερή αντιπολίτευση ως προς την πληροφόρηση και τη διεθνή εικόνα που θα έχει μόνο ο ίδιος, ενώ θα μιλήσει λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής και πριν από τη συμφωνία οπότε η πίεση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη. Ωστόσο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να αποσαφηνίσει τον βαθμό διάβρωσης των «κόκκινων γραμμών», τη θέση του για δημοψήφισμα ή εκλογές, την προσήλωσή του στις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να δώσει εξηγήσεις για τους διορισμούς και εξωκοινοβουλευτικών και εξωκομματικών παραγόντων σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς. Είναι πολύ πιθανό επίσης, πολλά μέλη της Κ.Ε. να αναφερθούν στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και σε δηλώσεις του κ. Καμμένου για παραχώρηση βάσεων στο ΝΑΤΟ κ.λπ.

Βασική εκτίμηση κορυφαίων κομματικών στελεχών είναι ότι η συνεδρίαση αυτή θα είναι πρόβα καταγραφής των στρατοπέδων, των οπαδών μιας συμφωνίας και των οπαδών της ρήξης και της επιστροφής στη δραχμή, ενώ υπάρχει ικανός αριθμός αμφιταλαντευόμενων και, κατά μία έννοια, το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στους αριθμούς, αν γίνουν ψηφοφορίες και όχι σε γενικόλογες διακηρύξεις που λίγο πολύ είναι και γνωστές.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση που οργάνωσε το «Κόκκινο Δίκτυο» την περασμένη Τρίτη συμμετείχαν και το αριστερό ρεύμα του κ. Λαφαζάνη και η «Κίνηση των 53» που θεωρείται πλέον ισχυρή δύναμη και μικρότερες δυνάμεις, αλλά προς το παρόν δεν είναι εμφανές τι στάση θα κρατήσουν στις ψηφοφορίες και κατά πόσο θα είναι συμπαγείς.

Πάντως, οι υποστηρικτές του κλίματος ενότητας παρά τις διαφωνίες, όπως η εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγκου, επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά κάμπτεται από την εικόνα εντάσεων που ενίοτε εμφανίζει. Η κ. Σβίγκου δήλωσε χθες ότι «θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες που προεξοφλούν ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συμφωνίας», αναφερόμενη στην αξιοποίηση δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η ίδια πρόσθεσε ότι «ο λόγος που δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία είναι ακριβώς οι κόκκινες γραμμές στις οποίες παραμένει σταθερή η κυβέρνηση». Χθες, επίσης, ο Μανώλης Γλέζος απηύθυνε έκκληση «να βγει ο λαός στους δρόμους», και καταγγέλλει την ασφυξία που επιβάλλουν οι εταίροι στον ελληνικό λαό.

Το προεδρείο

Με αρκετή καθυστέρηση και μετά καταιγιστικά δημοσιεύματα για επικρίσεις του πρωθυπουργού και στελεχών κατά της κ. Κωνσταντοπούλου, το προεδρείο της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει τα σχετικά δημοσιεύματα. Τονίζει ότι «μερίδα των ΜΜΕ επικεντρώνει σε διάφορες δήθεν αποκαλυπτικές ειδήσεις, που επιχειρούν να προβάλλουν ένα κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης, του προεδρείου της Κ.Ο. και της προέδρου της Βουλής». Επισημαίνει ακόμη ότι το προεδρείο δηλώνει κατηγορηματικά ότι με βάση τους διακριτούς ρόλους «αγωνιζόμαστε όλοι σταθερά για την απαλλαγή της χώρας από τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή