Λαφαζάνης: Συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας

Λαφαζάνης: Συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «διαπραγματευόμαστε σκληρά, γιατί δεν θέλουμε να παραδοθούμε και διότι επιδιώκουμε μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας», ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης έδωσε εκ νέου σήμερα στη Βουλή το δικό του στίγμα, όσον αφορά τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές. Οπως, μάλιστα, σχολιάστηκε χαρακτηριστικά από κοινοβουλευτικούς κύκλους, το έπραξε αυτό ο κ. Λαφαζάνης αποφεύγοντας κάθα αναφορά η οποία πιθανώς θα τροφοδοτούσε φήμες περί αποστασιοποίησής του από την κεντρική κυβερνητική γραμμή.

«Εκπροσωπώ την κυβέρνηση που λειτουργεί συλογικά και όχι κάποια πτέρυγα. Εκφράζω τη συλλογική πολιτική εδώ» είπε, μάλιστα, όταν ευθέως προκλήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης (Ηλ.Κασιδιάρης, Χρυσή Αυγή) να εκφράσει τις απόψεις του αναφορικά με τις εξελίξεις, ως «εκπρόσωπος μιας πτέρυγας που εμφανίζεται ως αριστερή». Ενώ αργότερα, με αφορμή σχόλια άλλου βουλευτή (Α.Λοβέρδος, ΠΑΣΟΚ) τα οποία, σημειώνεται ότι, τα χαρακτήρισε προσβλητικά προς το πρόσωπό του και την κυβέρνηση, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε: Ακολουθούμε πολιτική που εξυπηρετεί  μόνο το εθνικό συμφέρον. Η Ελλάδα ούτε προτεκτοράτο, ούτε μπανανία είναι, αλλά ανεξάρτητη χώρα. Η συμφωνία που θα προκύψει θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας. Μόνο μία τέτοια θα δεχθεί η κυβέρνηση. Οχι που θα κινείται σε ριζική αντίθεση με το πρόγραμμά μας, ή που θα το βάζει στο περιθώριο ή στο ψυγείο.

Σε ό,τι αφορά επιμέρους ζητήματα της αρμοδιότητάς του, εξάλλου, για τα οποία ρωτήθηκε στο πλαίσιο τοης διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ άλλων είπε:

Για επενδύσεις όπως η σχετική με την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική: Η κυβέρνηση με συνέπεια, αυστηρότητα και σταθερότητα,  προσπαθεί να τηρηθεί η δημοκρτική νομιμότητα και να προστατευθεί περιβάλλον και δημόσιο συμφέρον. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσουμε τα έννομα αγαθά.

Για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου: Οι συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ίσως και στην τελική ευθεία. Αν γίνει, ο αγωγός, θα συμβάλει στην διεθνής αναβάθμιση της χώρας, καθιστώντας την Ελλάδα πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο.

Για υδρογονάθρακες: Βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για 20 θαλάσσια οικόπεδα. Λήγει στις 14 Ιουλίου. Θα κρίνουμε τις συμμετοχές αυτές με εθνικό συμφέρον.

Για πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον: Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πρόγραμμα, που θα είναι σύντομα έτοιμο και θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Για Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Εντός των ημερών, θα γίνει επιλογή προέδρου, αντιπροέδρου και ενός μέλους του ΔΣ της ΡΑΕ. Βαδίσαμε βάσει του νόμου.

Ως προς το τελευταίο αυτό ζήτημα για την ανεξάρτητη αρχή, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι ποτέ δεν αμφισβήτησε την ανεξαρτησία της, για να προσθέσει: «Η ΡΑΕ πρέπει να έχει θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, αλλά βάσει κανόνων και όχι με ρόλο «υπερκυβέρνησης». Δεν πρέπει να έχει αρμοδιότητες που υποκαθιστούν την κυβέρνηση, τη Βουλή και τη λαϊκή κυριαρχία. Υπό αυτό το πρίσμα, συμπλήρωσε, θα επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο με σεβασμό τόσο στα ευρωπαϊκά πλαίσια, όσο και στις δημοκρατικές αρχές. Και κατέληξε: Δεν θα καθορίζει η οποιαδήποτε ΡΑΕ την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή