Βερολίνο: Απολύτως αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση

Βερολίνο: Απολύτως αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως αναγκαίο χαρακτηρίζει το Βερολίνο τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται στη Ρίγα με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ:

«Πιστεύουμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να συμμετέχει το ΔΝΤ», δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, στον απόηχο των πληροφοριών που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο της χώρας και ανέφεραν ότι η Κομισιόν φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης ειδικής Συνόδου για την Ελλάδα, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

 «Δεν μου είναι γνωστές τέτοιες σκέψεις», δήλωσε σχετικά με το θέμα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς και, αναφερόμενη στην διαδικασία που ακολουθείται, πρόσθεσε ότι «μένουμε στην συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου», η οποία απαιτεί βήματα προόδου από την Ελλάδα. Το θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με τους τρεις θεσμούς και μετά θα πρέπει να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών, ανέφερε η κυρία Βιρτς.

Ερωτηθείσα σχετικά με την χθεσινή συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην Ρίγα, η κα Βιρτς έκανε λόγο για «πολιτική συνοδεία της διαδικασίας», αλλά διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις και οι συγκεκριμένες συμφωνίες δεν θα ληφθούν από τους αρχηγούς κυβερνήσεων και ότι στην Ρίγα δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις.

Την ίδια ώρα, αντίθετες απόψεις σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας εκφράζονται από την ελληνική κυβέρνηση και την πλευρά των δανειστών. Την αισιοδοξία τους για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα εξέφρασαν την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο και η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ακόμα.

Ολες οι πλευρές, πάντως, φαίνεται ότι συμφωνούν στο ότι τα χρονικά περιθώρια εκπνέουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή