Λαγκάρντ: «Δεν υπάρχει γρήγορη και βρώμικη λύση»

Λαγκάρντ: «Δεν υπάρχει γρήγορη και βρώμικη λύση»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σκληρή στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε χθες η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ, την ίδια στιγμή που το Βερολίνο, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ στη Ρίγα, κατέστησε και αυτό σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς το Ταμείο.

Από το Ρίο της Βραζιλίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση». «Δεν υπάρχει γρήγορη και βρώμικη λύση», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας κάτι που είπε και στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ που έγινε για την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε διευκρινίσει ότι οι κανόνες του Ταμείου (σ.σ. για τη χρηματοδότηση του προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους) θα πρέπει να τηρηθούν. Αυτή τη φορά, ερωτώμενη για το πότε θα λυθεί η ελληνική κρίση χρέους, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά. «Ολα τα μέρη εργάζονται, λαμβάνοντας προτάσεις, συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Διάψευση

Οι πληροφορίες παράλληλα που κυκλοφορούσαν για ενδεχόμενο σχέδιο που εξετάζει η Ευρωζώνη να καταλήξει σε συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ διαψεύστηκαν χθες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απολύτως απαραίτητη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ενώ συγχρόνως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επεσήμαινε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Βερολίνου, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα.

Αλλωστε και η κ. Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Ρίγα επέμεινε στη θέση που έχει υιοθετήσει από την αρχή των διαπραγματεύσεων ότι η λύση θα βρεθεί πρώτα σε επίπεδο συμφωνίας των τριών θεσμών (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και όχι σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών, όπως φαίνεται ακόμη να επιμένει η ελληνική πλευρά.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που ήθελε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συζητά το ενδεχόμενο διπλού νομίσματος για την Ελλάδα (στα πρότυπα του Μαυροβουνίου, που έχει και ευρώ και τοπικό νόμισμα) σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τους δανειστές πέσουν στο κενό. Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν εξετάζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή