ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κάποιοι υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις

Τσίπρας: Κάποιοι υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις

Επίθεση εντός και εκτός συνόρων εξαπέλυσε ο κ. Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι, όπως τόνισε, υπονομεύουν την προοπτική συμφωνίας, κάθε φορά που γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ επιτέθηκε εναντίον της «εγχώριας ολιγαρχίας» και των ΜΜΕ που -όπως είπε – κρατούν «επιθετική και λυσσαλέα στάση» έναντι της κυβέρνησης.

«Δεν θα ανεχθούμε όσους με σχέδιο εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη», είπε σε αυστηρό ύφος, ενώ επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα που «δεν ήταν τίποτε άλλο από την αριθμητική αποτύπωση της πολιτικής της λιτότητας. Αυτοί που μας κουνούν το δάκτυλο για το ασφαλιστικό είναι οι ίδιοι που το κατέστρεψαν».

Απευθύνοντας κάλεσμα προς όλες τις πλευρές να συμβάλλουν θετικά στην διαπραγμάτευση, είπε: «Τις τελευταίες μέρες πριν τη συμφωνία όσοι μπορούν να συμβάλουν ας το κάνουν. Όσοι δεν το επιθυμούν ας σιωπήσουν».

Ο κ. Τσίπρας, παρουσίασε, επίσης, ένα περίγραμμα της συμφωνίας που επιθυμεί και πρέπει να έχει τα εξής σημεία:

Πρώτον, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Δεύτερον, όχι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις με προοδευτική φορολογία προκειμένου να λειτουργήσει ως μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου. Τρίτον, αναδιάρθρωση του χρέους και τέταρτον, νέο μοντέλο παραγωγικότητας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός διέψευσε εμμέσως πλην σαφώς τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της «τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες».

Παράλληλα, απέρριψε τη χρήση της χρηματοδοτικής ασφυξίας ως μοχλό για την ανατροπή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου και κάλεσε όσους θέλουν να συμβάλλουν για τη συμφωνία να το κάνουν αλλιώς να σιωπήσουν.

«Δεν ήταν εύκολη περίοδος για κανένα, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται σε περίοδο που δεν έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι επιλογή μας δεν συνάδει με τους κανόνες είναι απαράδεκτο ότι συμβαίνει» τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ζητεί λύση βιώσιμη, μακράς πνοής «κι αυτός είναι ο λόγος που παρά τις πιέσεις και την ομοβροντία από μέσα ενημέρωσης η πλειοψηφία του λαού στηρίζει την κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός μίλησε για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και τον προγραμματισμό 4.500 προσλήψεων σε υγειονομικό (νοσηλευτικό και ιατρικό) προσωπικό.

Σημείωσε ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ σηματοδοτεί την αναγνώριση του δικαιώματος της κοινής γνώμης σε μια δημοκρατική, πλουραλιστική, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Αναφέρθηκε στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει διατυπωθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η απαίτηση για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εξετάζονται σειρά αμαρτωλών συμβάσεων με το Δημόσιο -όπως στην περίπτωση της εταιρείας Ζίμενς.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και σημείωσε ότι ήδη βρίσκεται για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των αλλοδαπών, τη λεγόμενο «2η Γενιά». Επίσης, είναι ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις.

Τέλος, για τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να διευθετήσει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε τους καίριους κοινωνικά τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης που βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση και στην καίρια για την οικονομική κατάσταση της χώρας φορολογική υπηρεσία που αδυνατεί να ανταξπέλθει στον αγώνα κατά της διαφθοράς.