Διαπραγμάτευση στην κόψη του ξυραφιού

Διαπραγμάτευση στην κόψη του ξυραφιού

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους εταίρους στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης του κ. Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο κ. Φρ. Ολάντ στη Ρίγα της Λεττονίας, ενώ η προοπτική της συμφωνίας δοκιμάζει τις εσωτερικές αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να καλείται να διαχειριστεί το εκρηκτικό τρίγωνο που συνθέτουν με διαφορετικές αφετηρίες η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι κ. Γ. Βαρουφάκης και Π. Λαφαζάνης.

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που μεταδίδει η ελληνική πλευρά, ήδη ως ορόσημο για την επίτευξη της συμφωνίας αναδεικνύονται οι πρώτες ημέρες του Ιουνίου και όχι το τέλος του μήνα. Επίσης, ουσιαστική προσέγγιση, αλλά όχι συμφωνία υπάρχει μόνο στο ζήτημα του ΦΠΑ, ενώ η απόσταση παραμένει μεγάλη στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, που βρίσκονται πιο κοντά στον πυρήνα των «κόκκινων γραμμών» του ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των πραγμάτων, καταλυτικό ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος μπορούν να διαδραματίσουν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο κ. Αλ. Τσίπρας. Η κ. Μέρκελ φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κόστος της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πολύ μεγάλο. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επίσης αντιλαμβάνεται τι συνεπάγονται η στάση πληρωμών και η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, παρότι η απειλή η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στην καταβολή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ μπορεί να ξαναβρεθεί στο «τραπέζι», εάν η στρόφιγγα της ρευστότητας παραμείνει κλειστή μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Επίσης, πρόσθετες περιπλοκές στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μπορεί να δημιουργηθούν λόγω του ΔΝΤ, αλλά και της στάσης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε. Το ΔΝΤ θεωρείται πολύ πιθανό να συνεχίσει να τηρεί ανελαστική στάση, καθώς μια «εύκολη» συμφωνία για τον κ. Τσίπρα θα πλήξει την αξιοπιστία του, ενώ ο κ. Σόιμπλε θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της υποστήριξης της όποιας λύσης στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Κατά πληροφορίες, ως φόρμουλα απεμπλοκής μπορεί να λειτουργήσει ένα σχέδιο συμφωνίας που ήδη επεξεργάζονται οι θεσμοί και θα περιλαμβάνει το γνωστό πλαίσιο για τα δημοσιονομικά, σε σχέση με τον ΦΠΑ και τα λοιπά μέτρα και κάποιες «παραχωρήσεις» στην Αθήνα στο πεδίο των εργασιακών. Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει χαρακτήρα take it or leave it, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να εμφανιστεί δημοσίως ως προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Πάντως, εάν το σχέδιο κατατεθεί δημοσίως και υπερβαίνει όλες τις «κόκκινες» γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Πρώτον, δεν αποκλείεται να ζητηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής. Σημειώνεται ότι η Αθήνα διερεύνησε τη δυνατότητα το «ελληνικό πρόβλημα» να έμπαινε στην ατζέντα της προχθεσινής συνόδου κορυφής στη Λεττονία, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση, με το σκεπτικό ότι επρόκειτο για σύνοδο Ανατολικής Γειτονίας με πολύ συγκεκριμένη θεματολογία. Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, το οποίο, πάντως, δεν φαίνεται να «τρομάζει» τους εταίρους όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις των κ. Β. Σόιμπλε και Γ. Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα «αγκάθια»

Παράλληλα, όμως, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει το επόμενο διάστημα να διαχειριστεί συγκεκριμένα «αγκάθια» και στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς έχει καταστήσει σαφές πως εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απολέσει τη δεδηλωμένη, θα ακολουθήσει τον δρόμο των πρόωρων εκλογών και δεν θα επιδιώξει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Το πρώτο «αγκάθι» είναι η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, στον απόηχο και της μεταξύ τους σύγκρουσης στην πρόσφατη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή την άρνηση μεταφοράς του αποθεματικού της Βουλής στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και την τοποθέτηση του κ. Λ. Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της νέας ΕΡΤ. Η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένη να εμμείνει στη θέση της και κατά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής να καταψηφίσει την υποψηφιότητα του κ. Ταγματάρχη, ενώ λέγεται πως για την απόφαση αυτή έχει ενημερώσει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δεύτερον, το «πρόβλημα Βαρουφάκη», του οποίου η παρουσία στο υπουργείο Οικονομικών έχει καταστεί μειονέκτημα για τη διεθνή εικόνα της χώρας, μετά και τα όσα ανέφερε περί καταγραφής της συνεδρίασης του Εurogroup στη Ρίγα. Ο κ. Βαρουφάκης μεταδίδει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αλλά δεν είναι βέβαιο πώς θα αντιδράσει κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Επίσης, μετά το συγκεκριμένο «ορόσημο» και την υπερψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, ο κ. Τσίπρας σχεδόν προεξοφλείται ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό που πιθανότατα θα συνεπάγεται τη μετακίνηση ή αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών.

Τρίτον, ερώτημα αποτελεί η στάση που θα τηρήσει ο κ. Π. Λαφαζάνης. Πάντως, συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν πως ο κ. Λαφαζάνης θα αποδεχθεί μια συμφωνία που θα έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και εάν ο ίδιος και η Αριστερή Πλατφόρμα έχουν διαφορετική άποψη. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Λαφαζάνης θα παραμείνει και μέλος της κυβέρνησης, εκτός εάν στο πλαίσιο της συμφωνίας κληθεί ο ίδιος να υπογράψει ρυθμίσεις με τις οποίες διαφωνεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή