Τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η νέα ΕΡΤ

Τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η νέα ΕΡΤ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ημέρες, στις 11 Ιουνίου, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ, με τον γνωστό, αμφιλεγόμενο τρόπο. Εφόσον όλα δρομολογηθούν με τον τρόπο τον οποίο έχει υπολογίσει η κυβέρνηση, στις 11 Ιουνίου η ΕΡΤ θα λειτουργεί ξανά, με το παλιό σήμα της, την πλειονότητα των εργαζομένων προ του κλεισίματος, αλλά με αρκετά θέματα ανοιχτά. Πολλά από τα ανοιχτά ζητήματα, περιλαμβανομένης της αισθητής διαφοροποίησης προσώπων όπως η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ν. Παππά, έχουν τις ρίζες τους στην περίοδο μεταξύ 11 Ιουνίου 2013 και 7 Νοεμβρίου 2013, όταν και η κατάληψη του κτιρίου της Αγίας Παρασκευής από εργαζόμενους στην ΕΡΤ έληξε με αστυνομική παρέμβαση.

Η παρέμβαση, τότε, της ΕΛ.ΑΣ. είχε προκαλέσει ανακούφιση στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι μεγάλο τμήμα της κατάληψης δεν ελεγχόταν από την Κουμουνδούρου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η δημιουργία της Ertopen, η οποία διατήρησε μια αυτονομία που ήταν μάλλον ενοχλητική για το επιτελείο του νυν πρωθυπουργού, καθώς επηρεαζόταν από κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και μεμονωμένες προσωπικότητες, όπως οι κ. Κωνσταντοπούλου και Ραχήλ Μακρή (που πλέον έχει μετατραπεί σε άτυπη «κομματάρχη» της προέδρου της Βουλής). Οι διαφωνίες εκείνης της περιόδου αιτιολογούν σε σημαντικό βαθμό όσα συνέβησαν προ ολίγων ημερών και οδήγησαν στη, φαινομενικά φυσιολογική, μετατόπιση της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την αυριανή ημέρα, από την Πέμπτη, όταν ο κ. Παππάς ζήτησε αναβολή λόγω του ταξιδιού του κ. Αλ. Τσίπρα στη Ρίγα. Ο υπουργός Επικρατείας είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την έγκριση του νέου Δ.Σ. της ΕΡΤ, είτε την Τετάρτη είτε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, λόγω του ταξιδιού της Ρίγας. Πρακτικά, η απόφαση της κ. Κωνσταντοπούλου να μεταθέσει την Επιτροπή για το μεσημέρι της Πέμπτης καθιστούσε τη συνεδρίασή της πρακτικά αδύνατη. Υπενθυμίζεται ότι τους κ. Δ. Τσακνή και Λ. Ταγματάρχη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, συνάντησε στις αρχές της εβδομάδας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα είχε προαναγγείλει ότι η ΕΡΤ θα ανοίξει αύριο.

Το όνομα του κ. Ταγματάρχη ακούστηκε για πρώτη φορά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προ ενός μήνα. Οι εξ αριστερών αντιπολιτευόμενοι τον κ. Τσίπρα θεωρούν ότι το πρόσωπο του νέου διευθύνοντος συμβούλου εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για τη διαχείριση της δύσκολης «επόμενης ημέρας» της συμφωνίας. Εκτός από το δίδυμο των κ. Κωνσταντοπούλου και Μακρή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Θ. Πετράκος, διαφωνούν με την επιλογή του κ. Παππά. Οψιμα αντικυβερνητικός έγινε και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Π. Καλφαγιάννης, καθώς με τον νέο νόμο (ο οποίος βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε εκείνον που είχε καταρτίσει ο κ. Η. Μόσιαλος) έμεινε εκτός διοίκησης της ΕΡΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή