Παπαδημούλης: Ευρώ – Λαπαβίτσας: Δραχμή

Παπαδημούλης: Ευρώ – Λαπαβίτσας: Δραχμή

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χάσμα στις εκτιμήσεις για το τι μπορεί να συνεπάγεται η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα αποτυπώνεται στις τοποθετήσεις, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, του ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπαδημούλη και του βουλευτή κ. Κώστα Λαπαβίτσα. Ο πρώτος διατύπωσε με έμφαση την αγωνία του για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, ενώ ο δεύτερος εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η επιλογή της ρήξης και της εξόδου από το κοινό νόμισμα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Παπαδημούλης τάχθηκε υπέρ ενός δύσκολου συμβιβασμού, προκειμένου, όπως είπε, «να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η πιο βαθιά «κόκκινη γραμμή» είναι «να κρατήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό όρθιους και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο» και επισήμανε την ανάγκη αποφυγής μιας καταστροφικής ρήξης που θα οδηγήσει «σε χρεοκοπία και κοινωνική οπισθοδρόμηση», αλλά και σε πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε, δε, την επιλογή ρήξης και χρεοκοπίας «αντιλαϊκή επιλογή», καθώς, όπως πρόσθεσε, θα πλήξει τη χώρα και τα μεσαία και χαμηλά λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, χαρακτήρισε μια τέτοια επιλογή ως αντίθετη στη λαϊκή εντολή, δηλώνοντας εμφατικά ότι θα οδηγήσει την Αριστερά 50 χρόνια πίσω, ενώ υποστήριξε ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και η απήχηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είναι αποτέλεσμα της επιδίωξης λύσης εντός του ευρώ και όχι ρήξης, χρεοκοπίας, δραχμής.

Ο κ. Λαπαβίτσας, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι με την έξοδο από την Ευρωζώνη, την οποία χαρακτήρισε «διαχειρίσιμη», θα επιτευχθεί «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η έξοδος από το ευρώ θα συμβάλει «στη δημιουργία πραγματικού σχεδίου ανάπτυξης από τη στιγμή που θα υπάρχει ρευστότητα, αφού θα μπορούμε να την παράγουμε, και τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας». Περιέγραψε την επιλογή της ρήξης σε τέσσερα στάδια: άρνηση πληρωμής, εθνικοποίηση τραπεζών με αναδιοργάνωση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, τέλος στη λιτότητα και έξοδος από τη νομισματική ένωση. Αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκούν οι δανειστές, ανέφερε ότι «η συνεχιζόμενη πίεση ρευστότητας από την ΕΚΤ δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπισθεί εντός της νομισματικής ένωσης». «Οπότε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης γίνεται πιο δύσκολο. Αρα, μία λύση θα μπορούσε να είναι η ρήξη», δήλωσε. Ερμήνευσε, δε, από την πλευρά του, το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου ως εντολή απόρριψης των μνημονίων, την οποία, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να υλοποιήσει άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή