Σκληρή γραμμή ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση

Σκληρή γραμμή ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τη διαπραγμάτευση να έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, στην Αθήνα εκπέμπεται αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στις αρχές Ιουνίου, μια αίσθηση που δεν επιβεβαιώνεται από τους εταίρους. Συγκεκριμένα, χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ τόνισε ότι θα χρειαστούν αλλαγές στο «γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα», περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα για μια «βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα», επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη σκληρή στάση του ΔΝΤ. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, χρειαζόμαστε αξιόπιστα μέτρα για να το μετατρέψουμε σε πλεόνασμα και να διατηρήσουμε το πλεόνασμα αυτό στο μέλλον. Αυτό απέχει πολύ από την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα», είπε.

Σήμερα αναμένεται να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. «Εχουμε φτάσει σε ένα τεχνικό σημείο, αλλά για να προχωρήσουμε, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Euroworking Group προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Η ελληνική πλευρά καλλιεργεί ελπίδες για ολοκλήρωση μερικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα του ΦΠΑ, που θα συνοδεύονται και από κάποια εκταμίευση υποδόσης. Ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν την «Κ» ότι χωρίς πρώτα την πλήρη συμφωνία σε όλα τα θέματα (staff level agreement), με τη σύμφωνη γνώμη και των θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν), δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση και οποιοδήποτε σχέδιο για επόμενο πρόγραμμα. Τα ανοιχτά θέματα, σύμφωνα με τον κ. Γ. Σακελλαρίδη, είναι: ΦΠΑ, ασφαλιστικό, εργασιακά και δημοσιονομικά. Βασικό πρόβλημα όμως που παραμένει για τους δανειστές είναι οι διαφορετικές εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη σε μια σειρά από προβλέψεις, ανάμεσά τους και για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 0,5% του ΑΕΠ το 2015, ενώ το ΔΝΤ συνεχίζει να βλέπει πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1%. Στον ΦΠΑ, οι θεσμοί επιμένουν σε δύο συντελεστές – έναν χαμηλό γύρω στο 10% για βασικές υπηρεσίες και τρόφιμα και έναν υψηλό πάνω από 20% για τα περισσότερα προϊόντα. Η ελληνική πλευρά επιμένει στο σχέδιο με τρεις συντελεστές 23%, 14% και 7% και εκφράζει αισιοδοξία ότι θα το καταφέρει. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές δηλώνουν επίσης αισιοδοξία για σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό που μπορεί να προκύψει από τη μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ, στο συνταξιοδοτικό αλλά και στην αλλαγή της λογιστικής αποτύπωσης (π.χ. το θέμα των αμυντικών δαπανών – αν εγγράφονται στις δαπάνες κατά την παραγγελία ή κατά την εκταμίευση).

Ομως εκεί που εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόκλιση είναι στο συνταξιοδοτικό, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τις πρόωρες συντάξεις. Η αντίδραση των δανειστών κυρίως για τη μηδενική ρήτρα και τη 13η σύνταξη ήταν ιδιαίτερα αρνητική. Αντιρρήσεις στο συγκεκριμένο θέμα εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι της Κομισιόν που ξεκαθάρισαν ότι ο τρέχων έλεγχος δεν θα κλείσει αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία και για το ασφαλιστικό. Επίσης στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, που συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο, δεν υπήρξε κάποια σύγκλιση απόψεων αλλά μάλλον επιδείνωση του κλίματος, καθώς τέθηκε και η πρόταση για επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, κάτι το οποίο θεωρήθηκε από τους εκπροσώπους των θεσμών οπισθοδρόμηση στις συζητήσεις. Με εξαίρεση την ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, όλα τα άλλα θέματα είναι ανοιχτά. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι έκτακτο Eurogroup δεν μπορεί να γίνει αυτή την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή