Σηκώνει το γάντι των αμφισβητιών ο κ. Σαμαράς

Σηκώνει το γάντι των αμφισβητιών ο κ. Σαμαράς

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους όρους διαχείρισης της διπλής πίεσης, τόσο από το εσωτερικό του κόμματος όσο και από τους διεθνείς συνομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τη στάση του κόμματος έναντι μιας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, αλλά και τη γραμμή του έναντι του σεναρίου μια τέτοια συμφωνία να μην υπάρξει, επιχειρεί να διαμορφώσει ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Ασκώντας εκ δεξιών κριτική στην κυβέρνηση για τους πρόσθετους φόρους που, κατά τη Ν.Δ., θα περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία, δηλώνοντας έτοιμος να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση εφόσον αυτή υπηρετήσει μια εντελώς διαφορετική πολιτική και, κυρίως, καταγγέλλοντας τους εσωκομματικούς αμφισβητίες ως υπονομευτές της παράταξης, ο κ. Σαμαράς χτίζει τις άμυνές του σε ένα, εκ των πραγμάτων, νεφελώδες πολιτικό τοπίο. Μιλώντας την Κυριακή στην πλέον μαζική από τις προσυνδιασκέψεις που έχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα, ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε ότι «κάποιοι τη Ν.Δ. την πολεμάνε… μερικοί, ελάχιστοι, και μέσα από την παράταξη έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική και παίζουν προσωπικά πολιτικά παιχνίδια, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτά είναι δωράκια που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν το συγχωρεί κανείς». Παράλληλα, επανήλθε στην, από φιλελεύθερη αφετηρία, κριτική της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να καταστεί σαφής η τελική του στάση. Δεν είναι, πάντως, λίγοι όσοι διαβλέπουν στα λεγόμενα του κ. Σαμαρά, αλλά και σε όσα λένε στενοί του συνεργάτες ατύπως, μια καθαρή τάση αποστασιοποίησης από τη συμφωνία.

Η «γραμμή Σαμαρά» προφανώς δεν καλύπτει τη μερίδα στελεχών που ζητούν να υπάρξει υπερψήφιση της συμφωνίας, ωστόσο μοιάζει να εδράζεται στη «διάθεση» των περισσοτέρων βουλευτών του κόμματος να μη σηκώσουν το «βάρος» ενός Μνημονίου. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις τάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, επιμένουν από την αρχή της σχετικής συζήτησης ότι η πλειονότητα των βουλευτών δεν τάσσεται υπέρ της εν λευκώ στήριξης της συμφωνίας, ενώ ακόμη λιγότεροι θα ήταν αυτοί που θα υπερψήφιζαν εάν η γραμμή του κόμματος ήταν διαφορετική. Βάσει αυτών των δεδομένων, διαμορφώνονται και τα σενάρια σημαντικών ρήξεων στο εσωτερικό της Ν.Δ., που δεν αποκλείεται να αποτελούν τελικά τη λύση του σημερινού αδιεξόδου.

Την ίδια στιγμή που ο κ. Σαμαράς κατήγγελλε υπονομευτές, στελέχη όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη και Νίκος Δένδιας επέμεναν στη γραμμή ότι απαιτείται αλλαγή σελίδας στη Ν.Δ., καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να περιπέσει σε μόνιμη αναξιοπιστία ως εναλλακτική πολιτική πρόταση. Οι ζυμώσεις εντείνονται στο εσωτερικό χωρίς, ωστόσο, αυτό να συνιστά και δείγμα συμφωνίας ως προς το «διά ταύτα» ενώ, όπως αποκάλυψε η «Κ», η κ. Μπακογιάννη θα επιδιώξει, τα επόμενα 24ωρα, να διερευνήσει τις προθέσεις του κ. Κώστα Καραμανλή, μετά και τη διαρροή της συνάντησης που είχε ο τελευταίος με τον κ. Αντ. Σαμαρά στην Κηφισιά. Απόψε, η πρώην υπουργός θα βρεθεί στο ίδιο πάνελ με τον κ. Ευ. Αντώναρο, στενό συνομιλητή του πρώην πρωθυπουργού, στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΔΑΠ η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς, αν και τα δύο στελέχη ταυτίζονται στην ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στη Ν.Δ., οι προσεγγίσεις τους σε σειρά άλλων θεμάτων διαφοροποιούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή