Σήμερα κρίνεται το πρόγραμμα των προσφύγων

Σήμερα κρίνεται το πρόγραμμα των προσφύγων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούλησή του να προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. επανέλαβε χθες ενώπιον συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει ακριβείς αριθμούς, καθώς οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα το πρωί, στην κλειστή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Ανακοινώσεις για το θέμα είναι προγραμματισμένες για τη 1 μ.μ. Πηγή που έχει γνώση του θέματος δήλωσε στην «Κ» ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ επικρατούσε διπλωματικός πυρετός προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος. Οπως εξήγησε, αντιρρήσεις διατυπώνει η Γαλλία, αρνούμενη να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ συμμετοχή στο πρόγραμμα διεκδικούν η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα. Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν πληροφορίες που διέρρευσαν στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες προωθείται αρχικά η μετεγκατάσταση μεταξύ των κρατών-μελών 40.000 προσφύγων, 24.000 προερχομένων από την Ιταλία και 16.000 από την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, εντείνεται η προσπάθεια προκειμένου να εκταμιευθούν χρήματα που έχει αποφασιστεί να δοθούν υπό μορφήν έκτακτης οικονομικής βοήθειας στα κράτη-μέλη που καλούνται να διαχειριστούν αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών. Το ποσό είχε αρχικώς προσδιοριστεί στα 60-70 εκατ. ευρώ, ωστόσο και γι’ αυτό το θέμα οριστικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα. Στους Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε χθες την απόφαση για τριπλασιασμό των κονδυλίων που διατίθενται για την επιχείρηση του Frontex με κωδική ονομασία «Ποσειδών», που εξελίσσεται κυρίως στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Μάλιστα, φέρεται να δεσμεύθηκε ότι το περιφερειακό γραφείο του Frontex στον Πειραιά θα συνεχίσει να λειτουργεί, διαψεύδοντας πληροφορίες για μετακίνησή του στην Ιταλία.

Τέλος, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Ελληνα επιτρόπου στην Αθήνα προέκυψε ότι η Ε.Ε. υπαναχώρησε σε ό,τι αφορά την ανάληψη στρατιωτικών δράσεων κατά δουλεμπόρων στις ακτές της Λιβύης. Η πρόταση, που συμπεριελήφθη στο κείμενο των δέκα σημείων που είχε παρουσιάσει ο κ. Αβραμόπουλος, είχε συναντήσει αντιδράσεις χωρών-μελών, ενώ απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Τόσο εγώ όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε την Ελλάδα στην επίλυση οποιωνδήποτε ζητημάτων που εκκρεμούν (…) η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και η αλληλεγγύη θα είναι άμεση και ουσιαστική», επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή