Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τη φράση «έχουμε μπει στην τελική ευθεία» εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς πλησιάζει η 5η Ιουνίου, ημερομηνία που πρέπει να πληρωθούν 300 εκατομμύρια προς το ΔΝΤ.

Συγχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόταση – οδικός χάρτης προς μία συμφωνία που συζητάει από τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνεται και αναμένεται να παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά τις επόμενες μέρες. Η βασική σύνθεση έχει γίνει από την Επιτροπή και συμπεριλαμβάνει τις θέσεις και των άλλων θεσμών.

Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, από τη στιγμή που θα συμφωνήσει η ελληνική πλευρά θα υπάρξει αμέσως συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), το πρόγραμμα θα θεωρηθεί πάλι σε ισχύ (back on track) και θα μπορέσει να γίνει μερική εκταμίευση πρώτα των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs) 1,9 δισ., αλλά και η τελευταία δόση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. Αυτή η εκταμίευση θα γίνει μόνο με νομοθέτηση προαπαιτουμένων (αλλαγές στον ΦΠΑ, ανεξαρτησία της Γενικής Διεύθυνσης Εσόδων κ.ά.).

Μέρος της ασφαλιστικής και εργασιακής μεταρρύθμισης θα μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο, καθώς αναμένονται μελέτες από τον ILO (International Labor Organization). Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν αναμένεται να κάνει εκταμίευση, αν δεν έχουν ολοκληρωθεί πρώτα οι μεταρρυθμίσεις στον ασφαλιστικό τομέα.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, από χθες το απόγευμα βρίσκεται ο πολιτικός επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευ. Τσακαλώτος που έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενώ τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του Brussels Group.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλησαν να υποβαθμίσουν την καθυστέρηση λέγοντας ότι στη θέση της φυσικής συνάντησης θα γίνει τηλεδιάσκεψη και έτσι και αλλιώς θα βρεθούν σήμερα το μεσημέρι. Αλλωστε, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν στην «Κ» ότι για να προχωρήσουν περισσότερο χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και γι’ αυτό μπορεί να αναβλήθηκε και η χθεσινή συνάντηση σε επίπεδο Brussels Group.

Συγχρόνως, οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ερμηνεύθηκαν θετικά στις Βρυξέλλες «ως μία προσωπική παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα να χαλιναγωγήσει το κόμμα του».

Το σημαντικό παραμένει να γίνει η συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα πριν από την προθεσμία πληρωμής του ΔΝΤ και γι’ αυτό ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί τόνισε από το Δουβλίνο χθες ότι «γνωρίζουμε τα προβλήματα ρευστότητας της χώρας, άρα είναι πολύ σημαντικό να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις». Ο ίδιος επέμεινε ότι «δεν υπάρχει plan B, η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη», αλλά συγχρόνως επανέλαβε ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς, που τόνισε ότι «οι εργασίες θα επιταχυνθούν τις επόμενες μέρες, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο είμαστε ξεκάθαροι, θέλουμε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και αυτό θα είναι το καλύτερο».

Το θέμα της έλλειψης χρόνου τόνισε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, που είπε ότι «έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος» και τόνισε ότι χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει καινούργια δάνεια. Αδυναμία αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ θα ήταν επικίνδυνη, καθώς μπορεί να επηρέαζε και άλλους πιστωτές, όπως ο ESM. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν είπε ότι η «επόμενη συμφωνία» βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, τονίζοντας, ωστόσο, παράλληλα ότι η Αθήνα θα πρέπει να διασφαλίσει τη μείωση των δαπανών της και την αύξηση των εσόδων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή