ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ θέτουν στο G7 το ελληνικό ζήτημα

Στη φωτό ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Στη Δρέσδη συναντώνται από σήμερα έως την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της «Ομάδας των Επτά» (G7) - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά- με οικοδεσπότες τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν, καθώς η Γερμανία ασκεί για το 2015 την Προεδρία της Ομάδας. Από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης αναμένεται να είναι και η Ελλάδα αν και, όπως διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, η G7 δεν αποτελεί το πλαίσιο λήψης αποφάσεων για το ζήτημα. (πηγή video: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
oi-ipa-thetoyn-sto-g7-to-elliniko-zitima-2085239

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ελληνικό ζήτημα περιλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών του G7 την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Δρέσδη της Γερμανίας, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές. Αν και δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, το θέμα αναμένεται να θέσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, που προτίθεται να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για «μία δημιουργική και πραγματιστική λύση» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να υποστηρίξουν επιμέρους ελληνικές θέσεις για το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά. Αντίθετα, ασκούν την επιρροή τους ώστε όλες οι πλευρές να επιδείξουν ευελιξία, που στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και επίτευξη των στόχων του προγράμματος με ισοδύναμα μέτρα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν ανωνύμως σε διεθνή μέσα ότι ανέμεναν πίεση από τους Αμερικανούς στη Δρέσδη για μία λύση στο ελληνικό ζήτημα, λόγω οικονομικών αλλά και γεωπολιτικών ανησυχιών. Αξιόπιστη διπλωματική πηγή, πάντως, τόνισε στην «Κ» ότι οι Αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν επιμέρους αιτήματα της ελληνικής πλευράς, όπως οι «κόκκινες γραμμές» που θέτει στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Οπως σημείωναν, οι ΗΠΑ αφενός δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, αφετέρου δεν θα υποστήριζαν μία συμφωνία «α λα καρτ». Ακόμη και σε σχέση με το ΔΝΤ, όπου λόγω της συμμετοχής τους σε αυτό μπορούν να το επηρεάσουν πιο άμεσα, είναι προσεκτικοί στις παρεμβάσεις τους ώστε να διατηρούν τις ισορροπίες.