Προσανατολισμός της χώρας εντός ΝΑΤΟ

Προσανατολισμός της χώρας εντός ΝΑΤΟ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας παραμένει σταθερή στα ευρωατλαντικά πλαίσια, όπως προκύπτει με σαφήνεια από τις απαντήσεις που έδωσαν στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Γ. Μαρίνος, με αφορμή την άσκηση «Ηνίοχος 2015», στην οποία συμμετείχαν η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, κατήγγειλαν ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Στην απάντησή του, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι ο ισχυρισμός αυτός αδικεί το σοβαρό έργο που επιτελείται συστηματικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στη γεωστρατηγική σημασία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει και αξιοποιεί τα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα, για την προώθηση πολιτικών που συμβάλλουν στη σταθερότητα, προϋπόθεση απαραίτητη για την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής μας, καθώς και, ιδιαίτερα, του ελληνικού λαού. Επικαλείται, επίσης, επαφές της κυβέρνησης με τρίτες χώρες στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η οποία, όπως υποστηρίζει, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, έχει ως προτεραιότητα την αποφυγή νέων γεωπολιτικών ανταγωνισμών». Οπως επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς, οι επισκέψεις του ιδίου και του πρωθυπουργού σε διάφορες πρωτεύουσες, όπως στο Πεκίνο, στη Μόσχα και αλλού, αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις ότι η Ελλάδα εργάζεται για την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και της περιφερειακής ειρήνης. Είναι, όμως, προφανές ότι στο σύνολό τους οι επισκέψεις αυτές κινούνται στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο με αυτό των προηγούμενων πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών και η σημερινή κυβέρνηση τις συνεχίζει χωρίς παρεκκλίσεις και κυρίως χωρίς αλλαγές θέσεων, ούτε εντός ούτε εκτός των ευρωατλαντικών θεσμών.

Ο κ. Καμμένος, από την πλευρά του, δεν αφήνει κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί ο προσανατολισμός της χώρας. Χωρίς τις θεωρητικές προσεγγίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καμμένος επισημαίνει ότι «η χώρα μας συνεισφέρει στον ευρωατλαντικό αμυντικό σχεδιασμό με εγκαταστάσεις και μέσα και ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ αποτελεί μία σταθερή εθνική και στρατηγική επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή