«Ψαλίδι» σε πρόωρες, ενοποιήσεις Ταμείων

«Ψαλίδι» σε πρόωρες, ενοποιήσεις Ταμείων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στις ενοποιήσεις Ταμείων θα δοθεί η μάχη των… Βρυξελλών, με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Η κυβέρνηση διατηρεί ως «κόκκινη γραμμή» τη δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται διατεθειμένη, σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, να δεχθεί την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος όχι επ’ αόριστον, αλλά έως το 2017. Οσο για τον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, η ελληνική ομάδα επιδιώκει να παραπέμψει το θέμα στη μεγάλη συμφωνία, με τους πιστωτές να ζητούν οι αλλαγές –έστω κι αν εφαρμοστούν στο μέλλον– να περιγραφούν και στην τρέχουσα συμφωνία. Οι αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους έχουν τη δυνατότητα έως το 2029 να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 62ο έτος ηλικίας και η δημιουργία τριών Ταμείων για το σύνολο των ασφαλισμένων έχουν ήδη «κλειδώσει». Αυτό που επιδιώκεται, όπως συμφωνήθηκε και κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπ. Εργασίας, είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Δ. Στρατούλης ζήτησε οι προωθούμενες αλλαγές να πάνε όσο το δυνατόν πιο πίσω, για να προστατευθούν όχι μόνον οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά και αυτοί που αναμένουν να συνταξιοδοτηθούν έως το 2020. Οι εκπρόσωποι των θεσμών πιέζουν ώστε οι αλλαγές να εφαρμοστούν από το 2016. Στο πεδίο των ενοποιήσεων, η ελληνική ομάδα θα επιδιώξει την καταρχήν συμφωνία για λειτουργικές ενοποιήσεις, προδιαγράφοντας όμως και το επόμενο βήμα, των οργανωτικών ενοποιήσεων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία, μετά τον διάλογο που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, τριών Ταμείων: μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών. Στα εργασιακά, οι πιστωτές δέχονται να συζητήσουν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στο μέλλον, εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή