Φωνές υπέρ «συλλογικής ηγεσίας» στο ΠΑΣΟΚ

Φωνές υπέρ «συλλογικής ηγεσίας» στο ΠΑΣΟΚ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στον προγραμματισμό για συνέδριο στις 5-7 Ιουνίου και στην εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 14 του μηνός, διαμηνύουν από τη Χαρ. Τρικούπη. Η διευκρίνιση αυτή γίνεται από συνεργάτες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά και τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος περί περαιτέρω αναβολής του συνεδρίου ή τροποποίησης της διάταξης, την οποία θα κληθεί να εξετάσει. Χθες, οι κ. Γ. Φλωρίδης, Ν. Αλευράς και Κ. Καρτάλης με κοινό κείμενο ζήτησαν να εκλεγεί από το συνέδριο Κεντρική Επιτροπή που θα ορίσει Εκτελεστικό Γραφείο, το οποίο με τη σειρά του θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο. Το μοντέλο αυτό περιγράφεται ως «συλλογική ηγεσία», όρο τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά προ περίπου δύο μηνών ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Ορισμένοι, τότε, το είχαν συνδέσει και με την πιθανότητα μεταβατικής ηγεσίας, για την οποία μάλιστα είχε ακουστεί το όνομα του κ. Κ. Σκανδαλίδη.

Τα τρία στελέχη πρότειναν τη λύση της συλλογικής ηγεσίας ως όχημα «για όσο διάστημα χρειάζεται να ολοκληρωθεί το εγχείρημα της παραταξιακής σύγκλισης». Προχθές, την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Λ. Γρηγοράκος και Δ. Κρεμαστινός ζητούσαν να αναβληθεί το συνέδριο λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης συγκυρίας. Ευλόγως, λοιπόν, η Χαρ. Τρικούπη έσπευσε να υποβαθμίσει τη σημασία όσων έχουν πει τα στελέχη. Αν και άπαντες τονίζουν πως η εκλογή προέδρου από τη βάση δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί, αναμένεται αρκετά έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους ενδιαφερομένους για την προεδρία σχετικά με το εάν θα εκλεγεί και η Κεντρική Επιτροπή από το συνέδριο που θα αρχίσει σε οκτώ ημέρες. Εν τω μεταξύ, χθες, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αφού διέψευσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο προσχώρησής του στη Ν.Δ., δήλωσε (Βήμα Fm) ότι «το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τώρα, έχει τη δυνατότητα για έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο και την ευκαιρία να δώσει στον εαυτό του ένα έντιμο και ιστορικό τέλος, συμβάλλοντας το ίδιο στη δημιουργία μιας καινούργιας αρχής».

Από τη Χαρ. Τρικούπη αντέδρασαν χθες και στις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός. «Είναι τραγικό», ανέφεραν, «ο κ. Τσίπρας να πανηγυρίζει επειδή θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις! Προφανώς ξέρει ότι αυτό γίνεται οριακά και εκδηλώνει την ανακούφισή του. Αυτό όμως δεν συνιστά πολιτική, αλλά πανικόβλητη ανευθυνότητα που το παίζει ψύχραιμη». Ζητούν από την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι πρέπει να αποτραπεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και όχι να μετακυλισθεί η ευθύνη για ενδεχόμενο ατύχημα στους θεσμούς. Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου επιμένουν πως εκείνο που η κυβέρνηση περιγράφει ως «μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο» συνιστά «Μνημόνιο 3», και όπως λένε, ουδείς ενημερώνει για τη διάρκεια, τη χρηματοδότηση, το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους όρους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή